China şi-a schimbat strategia în privinţa Taiwanului, iar abordarea directă şi agresivă a lăsat loc unei bătălii diplomatice. O analiză Mapamond

După ce planul Chinei de a prelua în mod paşnic puterea în Taiwan prin instalarea unui preşedinte prietenos cu Beijingul a fost dejucat de alegătorii taiwanezi, liderul comunist Xi Jinping caută aliaţi în toată lumea. Chiar şi în mijlocul Pacificului.

Nauru, un mic stat insular din Pacificul de Sud, a devenit peste noapte foarte important pentru diplomaţia chineză. Autorităţile insulei de doar 20 de kilometri pătraţi au anunţat că au întrerupt legăturile cu Taiwanul, iar Nauru este acum a 183-a ţară care recunoaşte oficial China.

Lionel Aingimea, ministrul de Externe din Nauru: „Având în vedere că 183 de țări au recunoscut principiul ‘o singură Chină’, cred că aceasta este tendința în lume, nu-i așa? Este inevitabil, aceasta este partea corectă a istoriei.”

De 70 de ani se luptă Beijingul pentru recunoaşterea oficială din partea lumii, iar planul Partidului Comunist este să convingă mapamondul că există o singură Chină şi Taiwanul face parte din teritoriul ei.

O victorie în această bătălie diplomatică le-ar oferi liderilor chinezi o justificare legală pentru invadarea insulei, arată o analiză The Economist.

Chen Binhua, purtător de cuvânt Consiliul de Stat al Chinei: „Există o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Acest fapt a fost confirmat de o serie de tratate și documente internaționale, inclusiv Declarația de la Cairo din 1943, Proclamația de la Potsdam din 1945 și Rezoluția 2758 din 1971 a Adunării Generale a ONU. (…) Taiwanul nu are alt statut juridic internațional decât cel de parte a Chinei.”

În ultimii ani, China și-a intensificat incursiunile agresive în strâmtoarea Taiwan, ridicând avioane de luptă în apropierea insulei, iar Taipeiul se pregăteşte de ce-i mai rău.

David Nan-Yang Lee, reprezentantul comercial al Taiwanului în Slovacia: „Ne pregătim în fiecare zi pentru invazia Chinei, dar nu cred că este o criză iminentă. În primul rând, economia lor nu merge bine, au o problemă cu criza imobiliară, piaţa bursieră se prăbuşeşte. (…) De anul acesta am prelungit stagiul militar obligatoriu de la 4 luni la 1 an, încercăm să-i antrenăm pe tinerii noştri să-şi apere ţara, de asemenea încercăm să cumpărăm tehnică de luptă modernă pentru a ne apăra ţara.” (Preluare Tema Zilei – 26 ianuarie 2024)

Beijingul ştie, însă, foarte bine că depinde, din punct de vedere economic, de Occident, iar eventualele sancţiuni aplicate de Vest, precum în cazul Rusiei, ar fi catastrofale pentru economia Chinei.

Ioana Dumitrescu, analist politică externă: „Ei fac presiunile astea tocmai ca să evite o intervenţie militară. Iar în cazul în care o vor face, totuşi, adică vor intra cu armata în Taiwan, vor să se asigure că sancţiunile nu vor avea aceeaşi magnitudine ca în cazul Rusiei.”

Statele Unite susţin Taiwanul şi asta îi irită cel mai tare pe liderii chinezi. În plus, America îşi trage aliaţii după ea, iar Australia, Marea Britanie, Canada sau Franţa au trimis nave de război în apele strâmtorii Taiwan.

Pe de altă parte, China şi-a concentrat eforturile diplomatice asupra ţărilor sărace din Africa, Asia Centrală şi Pacific.

Distribuie știrea