Schema de plafonare-compensare a facturilor la energie din România a ajuns în atenția Comisiei Europene. Acest lucru s-a întâmplat în contextul în care prețurile în toată Europa sunt la nivelurile dinainte de criza energetică, iar țara noastră este singura care mai acordă subvenții. Într-un răspuns pentru Știrile TVR, Comisia Europeană spune că „analizează problema și este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema”.
România este singura ţară din Uniune care mai acordă subvenții, până pe 31 martie 2025. Prețul plafonat la gaze este de 0,31 lei/kWh.
Prin telefon DUMITRU CHISĂLIŢĂ – expert în energie: Derogarea a fost valabilă până în 31 decembrie 2023. În momentul de față, noi încălcăm legislația europeană și legislația națională în același timp. Uniunea Europeană și-a exprimat dorința să facă această verificare și ulterior o să acționeze în consecință.
„Comisia analizează problema și este în contact cu autoritățile române pentru a înțelege mai bine schema. Ca principiu general, intervențiile statelor membre privind prețurile trebuie să fie în conformitate cu normele UE privind piața energiei.”, se arată într-un răspuns al Comisiei Europene, pentru Știrile TVR.
SEBASTIAN BURDUJA – ministrul Energiei: Ce vă spun, ca obiectiv de politică publică, este ca facturile românilor să rămână la fel sau să scadă. Noi ne-am dori să le scădem, dar, în același timp, când intervii asupra unei scheme, te poți expune unor situații dinamice în piața internațională, și pe energie electrică, și pe gaze. Suntem cu două războaie, suntem cu evoluții greu de prezis de către oricine.
DRAGOŞ POROJNICU – jurnalist TVR: De la momentul introducerii schemelor de plafonare și până în prezent, valoarea totală a compensațiilor de la bugetul de stat a depășit 23 de miliarde de lei, adică peste 4,6 ,miliarde de euro. Dacă se dovedește că România a încălcat legislația europeană, țara noastră poate ajunge în fața Curții Europene de Justiție și poate plăti amenzi.
Specialiștii în energie atrag atenția că, în lipsa altor măsuri, de la 1 aprilie 2025, românii ar putea să plătească de două ori mai mult pentru facturi.
Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Energiei să caute o posibilitate de a scădea prețul la energie prevăzut în Ordonanța de Urgență pentru compensarea facturilor.