
Cazinoul din Constanța își recapătă, treptat, strălucirea de odinioară. După reabilitarea fațadei, echipele de muncitori lucrează acum la detaliile din interiorul clădirii simbol de pe litoral. Ferestrele și pardoseala au fost înlocuite, iar elementele de decor se restaurează cu mare atenție. Lucrările ar trebui finalizate în acest an, apoi Cazinoul va putea fi, din nou, vizitat.
Din holul de la intrare și până la etajele superioare, în Cazinoul din Constanța se lucrează la foc continuu. În subsolul monumentului a fost înlăturată zidăria de pe pereți și au fost păstrate zidurile originale din piatră.
La etaj au fost scoase ferestrele vechi din fier și înlocuite cu unele rezistente la apa sărată a mării.
Pe măsură ce se montează pardoseala, aceasta este protejată cu pânză albă și placaje.
Odată cu înaintarea lucrărilor la pereți, muncitorii au descoperit noi elemente care vor fi păstrate. Cu același material care imită marmura naturală se vor îmbrăca și stâlpii din holul de la intrare.
În continuare, cea mai mare provocare rămân decorurile, care se reabilitează ori se reconstruiesc cu multă atenție la detalii. Munca pentru reconstruirea unui singur element din ipsos durează câteva săptămâni.
Lucrările de reabilitare a Cazinoului au început în 2020 și ar trebui finalizate în acest an.
Costul inițial a fost estimat la 56 de milioane de lei, dar suma a crescut, în funcție de necesitățile identificate în timpul proiectului.
Cazinoul din Constața a fost construit în stilul Art Nouveau și inaugurat în 1910.