
Vor fi miei din belşug pentru Paşte, dau asigurări crescătorii. Iar carnea nu va fi mai scumpă decât anul trecut, cel mult 45 de lei kilogramul. Iarna blândă, hrana ieftină, dar și faptul că sărbătorile pascale sunt abia în luna mai contribuie la acest lucru. Unii miei au deja 10-15 kg, spun ciobanii, dar au timp să crească și cei mai mici. Seceta însă e o problemă. Pe păşuni nu e pic de iarbă.
Un crescător de oi din satul Crivina, Mehedinți, va avea peste 150 de miei de vânzare de Paşte. După o iarnă blândă, fără zăpadă, dar secetoasă, crescătorul spune că prețul va fi în jur de 45 de lei kilogramul. Dacă oamenii nu își permit totuși să cumpere, e dispus să mai lase la preț, pentru că marfă are din belșug.
Petre Ciulei, crescător de oi: Mă gândesc la un 40-45, să fie bine pentru toată lumea, și pentru noi, și pentru ei.
Primii miei veniți pe lume la mijlocul lunii decembrie cântăresc deja 10 – 15 kg.
În Șimian sunt peste 200 care vor fi vânduți, pentru că anul acesta proprietarul nu mai vrea să dea animalele en gros, la export, din cauza prețului prea mic.
Ștefan Tăierel, crescător de oi: Au fătat oile bine și se fac mari mieii de Paște, e Paștele târziu, acum dacă ne ajută un pic câmpul se fac mieii ce nu a fost demult așa. Nutrețul nu a fost scump, nici boabele, dar nu prea au mâncat nutreț.
Crescătorii din comuna Jiana vor încerca să vândă mieii de acasă. Mai ales că în tot județul Mehedinți există un singur abator în care pot fi sacrificați, asta dacă nu se vor amenaja spații noi în preajma sărbătorilor.
Gheorghe Toșea, crescător de oi: Iarna a fost bună, dar nu e iarbă, din cauza secetei.
Nicolae Tătaru, crescător de oi: Mai sunt două luni până la Paște. Eu aș vrea cât de scump, dar dai cum se poate. Cred că este 18 – 20 de lei în viu.
Românii nu sunt mari consumatori de carne de miel. În 2021, un român consuma, în medie, 2,7 kg de carne de oaie sau capră pe an. Cea mai mare cantitate se cumpără în perioada sărbătorilor pascale.