Carburanții se scumpesc tot mai des. Prețul benzinei standard a trecut de 7 lei/litru, iar motorina superioară a depăşit 8 lei

Preţurile carburanţilor sunt de neoprit. Şi benzina, şi motorina se scumpesc la câteva zile. Prețul benzinei standard a trecut de 7 lei pe litru, iar motorina superioară a depaşit 8 lei. Majorările galopante de preţ sunt puse pe seama conflictului din Orientul Mijlociu, care influenţează cotaţiile petrolului. Pe de altă parte, nici cererea de carburanţi nu scade, în ciuda preţurilor.

În București, în Sectorul 2, două benzinării vecine au scumpit carburanții cu 8 bani/ litru, în numai o săptămână.

Pentru un plin cu 50 de litri de benzină plătim acum aproximativ 350 de lei, iar pentru unul cu 50 de litri de motorină, circa 370 de lei. Cu 4 lei în plus față de cât plăteam săptămâna trecută.

În Capitală, prețul benzinei standard a trecut de pragul de 7 lei/litru. Motorina se vinde mai scump, între 7,4 lei/litru și 7,5 de lei/litru.  

Prețuri mai mari la pompă sunt și în alte orașe.

În țară, în ultima lună, benzina s-a scumpit în medie cu 31 de bani/litru, iar motorina, cu 33 de bani/litru. Acum un plin poate să coste mai mult cu peste 15 lei decât costa la jumătatea lunii ianuarie.

Reprezentanții companiilor petroliere spun că sub presiunea tensiunilor internaționale, cotația barilului de petrol a depășit pragul de 80 de dolari. Navele din zona arabă ocolesc acum mii de kilometri ca să ajungă în porturile europene. Ruta cea mai scurtă, prin Marea Roșie și Canalul Suez, e evitată din cauza conflictului militar din zonă.

Ileana Sorina Bălțatu, director general adjunct, companie petrolieră (Banii, Azi): Stocurile de motorină sunt la niveluri mai mici decât nivelurile medii acceptabile. Scăderea stocurilor întotdeauna a influențat prețurile în creștere. Este posibil ca șoferii să vadă în continuare o creștere ușoară a prețurilor.

Analiștii nu exclud noi creșteri de prețuri ale petrolului, dacă livrările nu vor fi reluate prin ruta clasică.

Eugenia Gusilov, analist al pieței de energie: În momentul în care au început să fie atacate petroliere de către rebelii houti la sfârșitul lunii ianuarie, de atunci vedem că prețurile au început să crească. E posibil să continue atât timp cât va mai continua această amenințare. 

Transportatorii își văd calculele date peste cap și nu exclud o nouă scumpire a serviciilor. 

Ion Lixandru, vicepreședinte, Asociația Română de Logistică: Întotdeauna așa se întâmplă, pentru că nu ai cum. Dacă nu îți acoperi cheltuielile, oprești mașina. Oprind mașina, crește presiunea pe marfa transportată.

Scumpirea carburanților se resimte diferit în Europa.

Italia are printre cele mai mari prețuri la carburanți din Europa, fiind depășită doar de țările nordice și de Elveția. În acest moment, prețul mediu al unui litru de benzină sau motorină este de 1,85 euro, adică echivalentul a aproape 9,3 lei.

Guvernul de la Paris a declarat că în acest an renunță la acordarea cecurilor pentru carburanți și că va interveni numai în cazul în care prețul unui litru de carburant va depăși 2 euro. Efortul bugetar este estimat la peste 600 de milioane de euro.

Analiștii mai susțin că prețul petrolului va depinde și de ce decizii vor lua marile țări producătoare, membre ale OPEC, la reuniunea din primăvară.

Distribuie știrea