Lumânări aprinse la ambasada Rusiei în România, în memoria disidentului Aleksei Navalnîi. Flori și lumânări și la Chișinău

Reacțiile liderilor politici nu au întârziat să apară după ce decesul lui Aleksei Navalnîi a fost anunţat. Șeful statului, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pe reţelele sociale, în care îşi exprimă regretul față de moartea celui mai aprig opozant al lui Vladimir Putin. Un mesaj de condoleanțe a venit și din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Mulți au ținut să îi aducă un ultim omagiu lui Navalnîi, atât la București, cât și la Chișinău.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este „profund întristat” de moartea lui Aleksei Navalnîi.

„Sunt profund întristat de vestea că Alexei Navalnîi a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia şi prietenii săi. Astăzi, comunitatea internaţională a pierdut un luptător curajos pentru libertate şi drepturi. Cerem Rusiei să facă o anchetă transparentă şi cuprinzătoare”, a scris Klaus Iohannis pe o platformă de socializare.

 CITEȘTE și Cum a relatat presa din Rusia anunțul morții lui Aleksei Navalnîi

Și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj, subliniind că moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare din zona Cercului Polar este o nouă tragedie care reconfirmă că regimul de la Kremlin se teme de poporul său, de democrație.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: „Moartea lui Aleksei Navalnîi într-o închisoare rusească reamintește că disidenţa este oprimată îngrozitor în acest regim. Gândurile mele sincere se îndreaptă către familia lui, către toți rușii cu mentalitate democratică și către cei care luptă curajos pentru libertate și democrație în Rusia și în străinătate.”

Nu doar șefii de stat au reacționat în urma veștii dispariției lui Navalnîi.

La ambasada Rusiei în România, zeci de oameni au aprins lumânări, iar duminică aici va fi organizată o manifestație în memoria lui Aleksei Navalnîi.

Și la Chișinău s-au depus flori și au fost aprinse lumânări în memoria lui Aleksei Navalnîi. În fața ambasadei Rusiei în Republica Moldova a fost organizat și un miting prin care participanții l-au acuzat pe Putin de moartea lui Navalnîi.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu este de părere că decesul opozantului rus nu-l va avantaja în niciun fel pe Vladimir Putin.

„În mod clar leadership-ul lumii libere, oricât ar fi de disponibil, cu o nuanță cinică ce se subînțelege din multe puncte de vedere în legătură cu situațiile de criză, mai ales cea ucraineană, în care este implicată Federația Rusă, nu va putea față de incidentul Navalnîi să se treacă mai departe. (…) Ceea ce Vladimir Putin dorește, ca după jumătatea lunii martie, după ce va fi reales, să nu se suprapună ideea de conflict, război pe mandatul său de președinte, deci să existe și din punct de vedere al mesajului pe care-l trimite și către societatea rusă un anume tip de acomodare a relațiilor cu Occidentul – aici îl va dezavantaja formidabil”, este de părere Diaconescu.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, unul dintre cei mai vizibili și persistenți critici ai lui Putin, era ținut într-o închisoare la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Arctic, unde fusese condamnat la 19 ani de închisoare sub un „regim special”.

Distribuie știrea