Sicilia este îngenuncheată de secetă. Regiunea a declarat stare de calamitate naturală, fiind într-o situație asemănătoare cu țările din Africa de Nord. Crescătorii de animale nu mai au cu ce să le hrănească, iar agricultorii au aproape jumătate din producție compromisă. Schimbările climatice au făcut ca, în ultimul deceniu, Sicilia să se confrunte cu 175 de fenomene extreme, dintre care 25 numai anul trecut.
În Sicilia, culturile suferă, lipsește fânul pentru hrana animalelor, iar în mai multe localități apa este deja raționalizată.
Alberta Forgiarini, corespondent TVR, Italia: De peste jumătate de an, cerul a închis robinetul în Sicilia, iar lunile de toamnă-iarnă au fost cele mai secetoase din ultimul secol. Astfel că regiunea a fost declarată zonă roșie, la fel ca țări precum Maroc sau Algeria.
Pe câmpurile unde se cultivă anghinare, broccoli, fenicul sau portocali, lipsa apei este evidentă.
Președintele regiunii a instituit o unitate de criză, care să identifice intervențiile salvatoare pentru agricultori.
Actuala soluție este reutilizarea apelor epurate.
Lipsa precipitațiilor, dar și ploile căzute în momente nepotrivite au făcut ca jumătate din producția de portocale să fie compromisă. Fructele sunt prea mici pentru a putea fi comercializate la un preț care să acopere costul producției, a mai precizat corespondenta TVR Alberta Forgiarini.
Și alte regiuni din centrul și sudul Italiei suferă de deficit hidrologic, în timp ce nordul peninsulei pare să fi fost salvat momentan de ploile din ultimele luni.
Totuși, meteorologii nu sunt foarte optimiști în privința anotimpului cald, având în vedere că, în această iarnă, în zonele montane a căzut foarte puțină zăpadă.