
Imagini revoltătoare, care arată inconștiența unor părinți: o femeie și-a luat bebelușul de 9 luni și l-a pus în brațe, cu mânuțele pe volan, în timp ce mașina circula pe o stradă publică, fară să îi pese de pericolele la care își expune copilul, dar și de ceilalți oameni. Fapta a costat-o o amendă usturătoare din partea poliției.
În filmarea postată de tânăra mamă pe internet (Tik Tok), ea este vădit mândră de isprava fiului ei, un bebelușul de 9 luni. Femeia îl tine în brațe în timp conduce pe o stradă din Borșa. Imaginile, filmate probabil de soțul femeii, au ajuns virale pe rețelele de socializare, dar au fost văzute și de polițiști.
Ionela Cozma, IPJ Maramureș: În urma verificărilor, au identificat conducătoarea auto, o tânără de 25 de ani din Borșa. Aceasta nu ar fi avut fixată centura de siguranță și și-ar fi transportat copilul pe scaunul șoferului, fară a fi fixat sau prins cu ajutorul dispozitivelor obligatorii de fixare în scaune pentru copii omologate. Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional cu amenda de 825 lei.
Polițiștii vor sesiza și Protecția Copilului, ca să facă la rândul lor o anchetă.
CITEȘTE ȘI: Bebeluși vânduți sau schimbați pe rețelele sociale, în Filipine. Nou născuții se vând cu 400 de euro
Conform legii, cei mici trebuie ținuți obligatoriu pe bancheta din spate, fixat într-un scaun special pentru ei. În niciun caz, nu au voie pe scaunul din față, în brațele pasagerului din dreapta sau ale șoferului. Minorii nu ar trebui să stea pe scaunul din față al mașinii până nu ating vârsta de 12 ani și o înălțime de peste 150 de centimetri. Motivul, pe care mulți părinți continuă să îl ignore, este riscul crescut în caz de accident.
Alexandru Filip, specialist în conducere defensivă: În cazul în care mămica respectivă ar fi trebuit să frâneze, copilul acela ar fi fost făcut sandvici între greutatea corpului ei și volan. Iar dacă s-ar fi deschis air-bagul, copilul acela și-ar fi pierdut viața ,fară niciun fel de discuție. La o viteză mai mare de 5 kilometri pe oră, (copilul) este imposibil să se țină.
Statisticile sunt îngrijorătoare: 130 de copii mor anual în Romania în accidente de circulație. La numărul de urgență 119 pot fi semnalate orice caz de abuz asupra copiilor.