
În nordul provinciei Kosovo a reînceput distribuția facturilor de energie electrică. De aproape 25 de ani, încă de la sfârșitul războiului, locuitorii de aici nu au plătit curentul. Motivul – același cu toate probleme din regiune: suveranitatea.
Multă vreme, Priștina a acuzat Belgradul că susține de fapt un sistem paralel în nordul provinciei Kosovo – finanțând școli, spitale, companii publice. Până la sfârșitul anului trecut, electricitatea era distribuită doar de o companie kosovară – dar cu mediere europeană și turcească, distribuitorul kosovar KEDS și cel sârb Elektrosever au ajuns la un acord.
Prima factură este fixă: 21 de euro.
Numai că nu întotdeauna s-a plătit – dimpotrivă. Mulți sârbi din nordul provinciei Kosovo pur și simplu au refuzat să plătească pentru că distribuitorul era kosovar. Datoriile lor au fost plătite de ceilalți locuitori și, de câțiva ani, de autoritățile de la Priștina, care susțineau că plătesc 10 milioane de euro anual.
Dar și Serbia, și autoproclamata republică Kosovo vor în Uniunea Europeană – și tacit, cooperează pentru asta. Chiar acum două zile, Kosovo și Serbia au convenit, alături de patru state balcanice, ca până la sfârșitul acestui an să elimine costurile tranzacțiilor financiare între ele.
Recompensa ar fi uriașă: șase miliarde de euro, bani europeni, și accesul la piața comună.