EXCLUSIV Directorul pentru media al Parlamentului European: Afacerile europene se intersectează din ce în ce mai mult cu cele naţionale. Ceea ce este decis la nivel european afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor

Mai sunt mai puțin de patru luni până la alegerile europene, cel mai vast exercițiu democratic din lume. Televiziunea Română, ca partener al Parlamentului European, vă va aduce în centrul dezbaterilor, pentru a fi cetățeni informați care vor vota pe 9 iunie în cunoștință de cauză. Despre amploarea exercițiului democratic care se repetă la fiecare cinci ani a discutat Lucian Pîrvoiu, în exclusivitate pentru TVR, cu Jesus Carmon, directorul pentru media al Parlamentului European.

Lucian Pîrvoiu: Alegerile care urmează sunt un moment foarte important pentru democraţiile noastre şi îmi amintesc că, în urmă cu cinci ani tinerii au făcut o foarte importantă schimbare. Au fost foarte prezenţi la urne şi datorită campaniei pe care Parlamentul European a dus-o. Ce pregătiţi pentru acest an pentru a-i convinge pe tineri să iasă din case pentru a vota.

Jesus Carmon: Tinerii sunt foarte importanţi pentru noi pentru că alegerile europene sunt şi pentru ei, pentru viitorul lor, aşa că investim în viitorul tinerilor. Ceea ce Uniunea Europeană face şi tot ceea ce facem este pentru ei. Am creat cu tinerii Youth Hub, un fel de reţea între ei, am creat comunitatea toghether.eu. Ei devin ambasadorii noştri pentru a răspândi mesajul. Am adoptat legislaţie care afectează inclusiv viaţa tinerilor, programul Erasmus, am introdus încărcătorul unic, am iniţiat interzicerea stagiilor neplătite, adică foarte multe lucruri destinate tinerilor. Aceasta este chiar pentru a convinge generaţiile tinere, pentru că în patru state membre vârsta de vot va fi scăzuta la 16 ani. În Belgia, Germania, Malta, ei vor vota la 16 ani.

Lucian Pîrvoiu: Credeţi că reducerea vârstei de vot în toate statele membre ar fi un lucru bun de făcut pentru politicienii din statele membre?

Jesus Carmon: Noi agreăm această idee, pentru că unii dintre tinerii de 16 ani plătesc deja taxe, contribuie la societate, aşa că, de ce să nu îi lăsăm să aleagă viitorul lor? Cred că este o cerere foarte legitimă din partea generaţiilor tinere şi suntem de acord cu această idee.

Lucian Pîrvoiu: Pe lângă toate lucrurile bune pe care Parlamentul European şi instituţiile europene le-au făcut pentru cetăţeni, au existat şi lucruri mai rele şi nu putem evita să vorbim despre scandalul de corupţie din Parlamentul European, Eva Kaili, care cred că a afectat imaginea Parlamentului European, în ciuda faptului că Preşedintele a gestionat foarte bine criza, poate că unii dintre cetăţenii europeni se vor întreba: „de ce să mai ies la vot, pentru că cineva precum Eva Kaili să vină şi să facă din nou aceleaşi lucruri?”.

Jesus Carmon: Este păcat că unele, sau unul dintre state membre pot afecta reputaţia Parlamentului European. Îmi amintesc de faptul că atunci când s-a întâmplat erau întruniri ale comisiilor, care adoptau texte legislative importante, iar atenţia presei era pe Eva Kaili, în loc să acopere aceste texte importante. Cred că este un element foarte important. Am aflat despre acest caz şi imediat doamna Preşedinte a luat măsuri pentru combaterea corupţiei, să îmbunătăţească transparenţa Parlamentului European. Regulile, procedurile au fost schimbate, există acum reguli mai stricte privind transparenţa şi membrii Parlamentului trebui să declare cu cine au interviuri, întâlniri, deci reacţia a fost rapidă şi eficientă.

Lucian Pîrvoiu: Ne aflăm într-o situaţie foarte dificilă, cu război la porţile Europei, şi avem în interiorul parlamentului membri care sunt, mai mult sau mai puţîn pe faţă agenţi ai Rusiei, mă gândesc la o membră lituaniană sau letonă, şi acum aflăm această informaţie tulburătoare din presa spaniolă, potrivit căreia Carles Puigdemont a fost susţinut de regimul lui Putin în mişcarea secesionistă de care ne amintim. Iar acum dânsul este membru al acestui parlament. Ce poate fi făcut pentru ca acest tip de influenţă străină să fie evitată?

Jesus Carmon: Trebuie să fim conştienţi de faptul că războiul ilegal din Ucraina nu se desfăşoară doar pe teren. Mai există un război paralel, un război al ideilor, un război al ştirilor false, al dezinformării, care este în egală măsură important. Ceea ce trebuie să facem noi este să facem cum putem mai bine să apărăm democraţia şi valorile Uniunii Europene, pe care această democraţie este fondată. Avem în Uniunea Europeană o unitate puternică în a condamna şi a sancţiona Rusia şi aceasta este una dintre cele mai mari elemente din această legislatură, faptul că toate instituţiile, toate statele membre au fost unite împotriva Rusiei.

Lucian Pîrvoiu: Televiziunea Română este fără îndoială partenerul dvs, aşa că ce puteţi să faceţi în perioada următoare pentru a întări ideea că pentru democraţia europeană trebuie să ne luptăm şi trebuie să votăm pentru ea.

Jesus Carmon: Unul dintre elementele cheie în strategia noastră este să avem mass-media ca aliaţii noştri în informarea publicului despre importanţa şi impactul pe care Uniunea Europeană îl are în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Pentru noi e foarte important să avem cetăţeni foarte bine informaţi în legătură cu deciziile care au fost luate şi cele care trebuie luate pe viitor. Ne confruntăm cu vremuri complicate, declaraţiile lui Donald Trump sunt destul de îngrijorătoare, nu am terminat construcţia Uniunii Europene, mai sunt elemente extrem de importante care trebui discutate pe viitor, cum ar fi schimbările climatice, cum să integrăm fermierii în viitorul pactului verde, avem elemente foarte importante pe temele azilului şi migraţiei, tranziţia digitală, care trebuie finalizată, aşa că îndemn oamenii să meargă să voteze, pentru că investim în viitorul lor. Şi chiar dacă nu vă folosiţi votul, alţii o vor face.

Lucian Pîrvoiu: În general, în România, afacerile europene nu ridică un mare interes, scandalurile sunt mai importante pentru oameni, iar afacerile europene sunt percepute precum afaceri externe. Nu a venit momentul ca să considerăm afacerile europene drept afaceri interne, pentru că luăm parte la procesul de luare a deciziilor, şi oamenii trebuie să înţeleagă faptul că România este stat membru şi participă la luarea deciziilor.

Jesus Carmon: Afacerile europene se intersectează din ce în ce mai mult cu cele naţionale. Uneori chiar nu ştim dacă o chestiune ţine de afaceri europene sau interne. Ca să vă dau un exemplu, mai mult de 50 la sută din legislaţia adoptată în România vine direct de la legislaţia Uniunii Europene. Prin urmare, ceea ce este decis la nivel european afectează viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Politicile devin din ce în ce mai interconectate în ceea ce priveşte participarea în dezbaterile din Consiliu, miniştri din România care iau parte la acele dezbateri, membri din România aleşi democratic sunt aleşi în Parlamentul European în care deciziile sunt luate, prin urmare, acestă distincţie dintre afaceri europene şi afaceri naţionale se diluează din ce în ce mai mult.

Lucian Pîrvoiu: Mai sunt patru luni până la alegerile care vor avea loc în perioada 6-9 iunie în toate ţările membre şi ştiu că la fiecare cinci ani Parlamentul european transformă acest moment într-un spectacol, spectacol al democraţiei. Ce pregătiţi pentru acest an, dacă ne puteţi dezvălui o serie de elemente?

Jesus Carmon: Organizăm două evenimente importante: primul, este dezbaterea dintre candidaţii care se vor afla în fruntea listelor partidelor pentru a deveni posibili preşedinţi ai Comisiei Europene. Planificăm să organizăm această dezbatere pe data de 23 mai, când ar putea fi un foarte mare moment pentru democraţie. Al doilea mare eveniment va fi noaptea alegerilor. Vom transforma hemiciclul în Parlamentul European într-o mare sală de presă în care vom afişa rezultatele care vor veni din diferite state membre. Nu trebuie să uităm că nu este vorba doar despre alegeri în România: 27 de state membre decid în acelaşi timp viitorul Europei şi în acest hemiciclu vom afişa toate rezultzatele, în acelaşi timp vom afişa compoziţia viitorului Parlament European şi va fi un exerciţiu excelent pentru media şi pentru democraţie în sine.

Lucian Pîrvoiu: Vom fi acolo şi abia aşteptăm şi suntem siguri că va fi o victorie a democraţiei noastre. Mulţumesc pentru participare la interviu.

Distribuie știrea