Românii vor putea duce deșeurile la Centre de Colectare cu Aport Voluntar. Peste 200 se deschid anul acesta

Deşeuri din construcţii, de la renovarea băii, anvelope sau mobilă veche din bucătărie. Pentru toate acestea trebuie să se deschidă numai anul acesta peste 200 de Centre de Colectare cu Aport Voluntar. Vom putea duce singuri deşeurile la aceste și nu vom plăti niciun ban. În cazul celor foarte voluminoase, vom apela la serviciile unei firme de salubritate, dar contra cost.

La Cluj Napoca oamenii sunt știu deja ce au de făcut cu deşeurile voluminoase și au și unde să le ducă.

Şi la Iaşi funcţionează deja de câţiva ani un centru universal care a devenit un model de bune practici în domeniul colectării.

Prin PNRR, România e obligată să intre în rândul statelor civilizate. Adică să deschidă centre în care oamenii să poată duce aparate electrice și electronice, baterii uzate, anvelope, textile, dar și deșeuri din construcții și demolări. Vor exista și containere frigorifice pentru cadavre de animale din gospodărie, dar şi pentru deșeuri periculoase.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Aceste centre vor prelucra inclusiv deşeurile vegetale rămase de la curăţirea arborilor sau tipurile de deşeuri de la zugrăvirea bucătăriei sau de la alte elemente pe care tu le faci în casă. Etapa finală este că ele nu numai că se depun, dar se şi prelucrează aici.

Centrele vor fi amenajate la marginea localităţilor. Se vă folosi modelul norvegian cu totul monitorizat şi controlat. Iar lucrurile care pot fi refolosite îşi vor găsi noi proprietari. Celelalte vor fi valorificate. Astfel, nimic nu se pierde.

Valentin Negoiță, președinte Ecotic: „Apariţia acestor CAV-uri la orizontul anului 2024 vor aduce România la nivelul de normalitate, normalitate de colectare selectivă pentru cetăţenii români, aşa cum şi alţi europeni au la dispoziţie centre de colectare universale şI fac comparaţia cu Italia de exemplu unde există 5.500 de centre universale de colectare. Din păcate, la noi le numărăm pe degete. Sperăm să vedem această reţea de colectare selectivă În România, atât pentru curăţenia oraşelor şi comunelor României cât şi pentru ceea ce numim economie circulară.”

Aproape 600 de astfel de centre avem de făcut până în 2026. Peste 200 trebuie amenjate doar anul acesta, însă licitaţiile pentru cumpărarea containerelor abia au fost pornite.

Distribuie știrea