![](https://tvrinfo.ro/wp-content/uploads/2024/03/featured_video_thumbnail_190132_1709577414.jpg)
În 2035, una din patru persoane la nivel mondial va fi obeză. La noi, situația este mult mai gravă, pentru că am atins deja aceste cifre alarmante. Iar de la obezitate la alte probleme grave de sănătate e o linie foarte subţire, iar complicaţiile pot fi fatale. Pentru ca cei mici să fie feriți de această boală, trebuie să înțeleagă importanța sportului și a alimentației corecte.
Obezitatea vine la pachet, de cele mai multe ori, cu diabet, probleme cardiace, oftalmologice.
Așa s-a întâmplat şi pentru soţii Mocanu. Chiar dacă au reușit să slăbească, nu au scăpat de boli.
Înainte nu puteam să merg, să mă aplec, să mă încalț, acum e mai bine, mai am multe kilograme, lupt pe două fronturi, și cu cancerul, și cu diabetul.
Înainte aveam 150 de kg, acum am aproape 110, ținem și regimul alimentar. Am avut probleme cu vederea, m-am și operat la un ochi, în general când glicemiile sunt mari sunt și probleme cu vederea. Avem probleme și cu rinichii.
Tendința spre obezitate
Un studiu realizat recent la noi în ţară pe 150 de mii de persoane, aparent sănătoase, arată că trei sferturi dintre acestera au tendința să devină obeze.
Dragoș Vinereanu, preşedintele Comisiei de Cardiologie din Ministerul Sănătăţii: 51 % din populația lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală. A doua cifră care apare acolo – în 10 ani, vom avea o prevalență a obezităţii de 35%. Iarăși viitorul este astăzi, pentru că, din datele pe care le avem, prevalența astăzi în România este de 36%.
Citește și: OMS: Peste un miliard de persoane la nivel global sunt obeze. „În trecut, ne gândeam la obezitate ca la o problemă a celor bogaţi”
Obezitatea infantilă
La nivel global, obezitatea infantilă crește cu 100% între 2020 și 2035, spune acelaşi raport.
În România, până în 2035, numărul copiilor cu greutate îngrijorătoare va crește anual cu 3 procente. Soluţia, consideră ministrul Sănătăţii, sunt orele de Educaţie sanitară, unde copiii ar învăţa şi despre alimentaţia corectă.
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Lumea crede că problema legată de obezitate se poate rezolva medicamentos, simplu, putem să mâncăm oricât, dar avem un medicament minune care combate obezitatea. Nu. Este o boală multifactorială. Copiii nu or să ştie să se alimenteze corect, ca structură alimentară, nu o să facă Educație fizică, dacă lucrurile acestea nu or să fie foarte bine reglemetate încă din primii ani de școală.
Cătălian Poiană, medic endocrinolog, iniţiatorul campaniei ,,Controlează Obezitatea”: Stilul de viaţă trebuie schimbat şi nu mă refer doar la alimentaţie, ci și la exercițiul fizic, pentru că sedentarismul în copilărie are foarte mutle repercusiuni asupra dezvoltării copilului în viitor.
În România, a fost lansată acum campania Controlează Obezitatea, o campanie de informare ce se va desfăşura în toată ţara şi care va implica şi pregătirea cadrelor medicale pentru a combate această boală.
Citește și: Studiu | Obezitatea, agravată de toxinele din intestin