Agresiunile sexuale asupra copiilor s-au intensificat în ultimii ani. Peste 80 la sută dintre cazurile reclamate se clasează

Cazurile de agresiuni sexuale asupra copiilor s-au intensificat în ultimii 5 ani. Doar în Capitală au fost reclamate 8 cazuri de viol, 28 de agresiuni sexuale şi 4 acte sexuale cu minori. Ministrul Educaţiei nu deţine însă date despre acestea. Părinţii susţin că între cazurile reclamate şi cele reale este o diferenţă uriaşă. Poliţiştii solicită ca părinţii minorilor sub 14 ani să răspundă pentru faptele copiilor lor. Vă avertizăm, urmează informații și imagini cu impact emoțional!

Ministerul Educației nu are informații despre numărul cazurilor de agresiuni sexuale reclamate în școli. Ligia Deca pasează responsabilitatea mai întâi către inspectorate.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Nu avem aceste informații. Ele se desfășoară cu o anumită ciclicitate, de asemenea, datele legate de sesizări trebuie să vină întâi la Inspectorat și apoi la Minister. În momentul în care îl vom avea, îl vom face public.

Cazul de la școala Titulescu din Capitală și revolta părinților nemulțumiți de modul în care a fost tratat ridică multe semne de întrebare.

Citește și: Nereguli în gestionarea cazului elevului abuzat sexual la o școală din Capitală. Mama băiatului a făcut public un dialog cu directoarea școlii ”Nicolae Titulescu”, care a demisionat

În primul rând, arată felul în care directorii și profesorii aleg să rezolve situații dificile legate de bullying, agresiuni fizice, consum de droguri, furturi, iar lista este mai lungă.

Iulian Cristache, preşedinte, Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi: N-aș vrea să exagerez și aș merge pe un caz pe zi la nivel de formațiune la fiecare clasă. Din păcate nu se raportează cazurile grave și aici avem o problemă. Chiar dacă noi avem un număr raportat de către inspectroate, către minsiter, eu aș spune că nu sunt conforme. Dacă nu mă înșel, la ultima raportare avem 15.000 de cazuri de bullying.

Salvați copiii: Statisticile nu reflectă numărul real de agresiuni

Specialiştii spun că, în România, doar 20% dintre plângerile în domeniu ajung să aibă un verdict definitiv.

George Roman, Advocacy Director, Salvați Copiii România: În Europa, 90% dintre cazuri nu ajung în atenția organelor judecătorești, în România probabil situația este și mai rea.

Sunt probleme și cu măsurile care pot fi luate în cazul unor agresiuni grave. Există propunerea ca părinții minorilor să fie sancționați sever în locul copiilor violenți.

Polițiștii cer răspundere penală pentru părinții minorilor sub 14 ani

Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Codul penal spune foarte clar: minorul până la 14 ani nu răspunde penal. Noi nu avem prevedere în Codul penal care să spună că părinții sau cei care sunt tutori ai copiilor ar avea vreo răspundere din punct de vedere penal. Poate în anumite situații ar trebui gândit cumva ca părinții să poarte o răspundere penală pentru faptele minorilor, pentru că aici vorbim de lipsa de educație, de lipsa de preocupare față de aceștia.

Specialiștii avertizează că din statistici rezultă deja că este în scădere vârsta de la care se comit fapte grave, iar în lipsa unor politici clare de îndrumare sau reabilitare a micilor delicventi, ei pot deveni infractori la o vârstă adultă.

La numărul de urgență 119 se pot semnala cazurile de abuz asupra copiilor. Iar numărul Telverde 0800 500 333 este destinat victimelor violenţei domestice.

Distribuie știrea