România vrea despăgubiri pentru tezaurul nereturnat de ruși. Rezoluție în Parlamentul European

Problema tezaurului românesc blocat în Rusia ajunge în Parlamentul European. Urmează să fie votată o rezoluție din care rezultă că ţara noastră are dreptul la despăgubiri importante din partea Federației Ruse în cazul tezaurului pe care Moscova refuză să îl returneze. Tot mai multe voci la nivelul Uniunii Europene cer ca toate activele și bunurile rusești indisponibilizate să fie valorificate și folosite pentru sprijinirea Ucrainei.

Tezaurul României a fost trimis la Moscova în iarna lui 1916 și vara lui 1917, în contextul în care două treimi din țară erau sub ocupație militară, iar autoritățile, inclusiv Banca Națională, se refugiaseră la Iași.

Guvernul român și reprezentanții BNR au semnat cu reprezentantul Imperiului Rus o convenție în care s-au precizat condițiile primului transport la Moscova.

Potrivit documentului, valorile românești se aflau „sub garanția guvernului rus în ceea ce privește securitatea transportului, securitatea depozitului, ca și întoarcerea în România”.

Acest prim transport a avut loc în decembrie 1916 și a inclus 1.738 de casete cu Tezaurul Băncii Naționale a României și două casete cu bijuteriile Reginei Maria.

Valoarea totală a bunurilor transportate la Moscova în iulie 1917 a fost de 7,5 miliarde lei.

Rareș Bogdan, europarlamentar PPE: „În acest context, noi nu facem altceva decât să tragem un semnal de alarmă și să venim cu o temă care sigur că este de 100 și de ani, dar n-a făcut-o nimeni, deci noi, dacă vreți într-un limbaj mult mai ușor de înțeles, ne înscriem la o masă credală, că nimeni nu se așteaptă să vină Putin după ce va fi ales sau Medvedev și să ne aducă, sau Patrușev, sau Gherasimov și să vină cu – băieți, ați primit un vot, excepțional, venim la graniță să vă dăm înapoi tezaurul.”

Vlad Gheorghe, europarlamentar Renew: „Și noi avem dreptul la despăgubiri din acele fonduri rusești care sunt indisponibilizate în Uniunea Europeană strict pentru faptul că ei pur și simplu ne-au furat tezaurul și avem dreptul la fonduri în valoare egală plus, bineînțeles, dobânzile de la data la care am trimis tezaurul la ei, ceea ce ar însemna foarte, foarte multe miliarde pentru România.”

În acest moment, bunuri rusești de aproximativ 45 de miliarde de euro sunt blocate în Europa și în țările G7. În contextul nevoii acute de bani pentru susținerea Ucrainei, se fac presiuni pentru utilizarea acestor bani în acest scop, dar România se consideră prin rezoluția din Parlamentul European îndreptățită la despăgubiri cu dobândă.

Distribuie știrea