Democrația din Hong Kong pe cale de dispariție. Beijingul impune reguli din ce în ce mai dure

Regimul de la Beijing impune reguli din ce în ce mai dure în Hong Kong. Noua lege a securității prevede închisoarea pe viață pentru trădare de stat sau insurecție. Textul completează actele normative adoptate în urmă cu 4 ani, după demonstrațiile pentru democrație din fosta colonie britanică.

Noua lege adaugă cinci categorii de infracţiuni în plus faţă de cele pedepsite de textul din 2020:
trădarea de stat,
insurecţia,
spionajul
furtul de secrete de stat,
sabotajul care pune în pericol securitatea naţională,
răzvrătirea şi interferenţa externă.

Statele Unite și-au exprimat deja îngrijorarea și pun totul pe seama parlamentului local care a facilitat apariția acestei legi aspre. Așa numitul Consiliu Legislativ nu include nici un membru al opoziției.

Vedant Patel, purtător de cuvânt, Departamentul de stat: Credem că aceste acţiuni pot acelera închiderea societăţii din Hong Kong, odată foarte deschisă. Suntem alarmaţi de extinderea și ceea ce interpretăm ca fiind prevederi vag definite în legislația lor conform articolului 23.

Nu numai SUA sunt îngrijorate de situația din Hong Kong. Marea Britanie și Uniunea Europeană, care se tem că legea va restrânge și mai mult libertățile în zonă, au criticat acțiunea Consiliului legislativ. În replică, guvernul de la Beijing acuză mentalitatea de colonizator a Londrei și ipocrizia clubului comunitar.

Simon Cartledge, cercetător: Cred că această lege marchează o schimbare clară în Hong Kong. Reprezintă destul de clar respingerea tradiţiilor liberale occidentale sub care Hong Kong s-a dezvoltat în primii 20, 30 de ani după retrocedare. Acum e clar că va fi condus într-o manieră total diferită cu așteptări foarte diferite despre ce şi cum se pot comportă oamenii și ce pot spune și, într-o mare măsură, ce pot gândi acum.

Fosta colonie britanică până în 1997 când a fost retrocedat guvernului chinez, Hong Kong ar fi trebuit să beneficieze pe o perioada de 50 de ani de autonomie politică. Totul fusese stabilit printr-un tratat semnat în 1987 între China și Marea Britanie, în perspectiva retrocedării.

Distribuie știrea