Agenţii ale ONU şi 36 de ţări discută despre trimiterea ajutorului în Gaza prin Cipru

Oficiali din 36 de ţări şi agenţii ale ONU s-au reunit joi în Cipru pentru a discuta despre cum să trimită ajutorul către palestinienii asediaţi din Gaza printr-o rută maritimă lansată săptămâna trecută, informează Reuters.

La reuniunea de joi participă Sigrid Kaag, coordonatorul superior al ONU pentru măsuri umanitare şi reconstrucţie pentru Gaza, precum şi Curtis Ried, şeful de personal al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Pe măsură ce foametea planează asupra Fâşiei Gaza, agenţiile caută din ce în ce mai mult rute alternative pentru a face să ajungă ajutorul în enclavă, altele decât cele terestre. Dar lipsa infrastructurii este o problemă: o organizaţie de caritate care a trimis ajutoare din Cipru săptămâna trecută a făcut un debarcader de aterizare din moloz, în timp ce SUA au anunţat de asemenea planuri de a crea un dig plutitor.

Conform unui acord încheiat cu autorităţile israeliene, mărfurile pot fi supuse inspecţiilor de securitate în Cipru de către o echipă ce include Israelul, excluzând necesitatea verificărilor la punctul său final de descărcare pentru a elimina potenţialele blocaje în livrările de ajutor.

O navă a părăsit Ciprul săptămâna trecută şi a distribuit ajutor în Gaza, în timp ce alte două sunt aşteptate să plece în zilele următoare, în funcţie de condiţiile meteorologice.

„Discutăm despre cum putem spori la maximum capacitatea operaţională atât în ceea ce priveşte plecarea şi mijloacele de transport, cât şi în legătură cu metodologia de recepţie şi distribuţie”, a declarat Constantinos Kombos, ministrul de externe al Ciprului.

Delegaţii vor discuta şi despre crearea unui fond pentru coordonarea activităţilor operaţionale ale iniţiativei, a spus Kombos, deşi a clarificat că nu este vorba despre o conferinţă a donatorilor.

Întrebat câte nave încărcate cu ajutor ar putea pleca din Cipru odată ce iniţiativa va ajunge la capacitatea operaţională maximă, Kombos a spus „cât mai multe posibil”.

„Trebuie să ne amintim că există limitări în ceea ce priveşte recepţia şi distribuţia, iar ideea nu este doar să strângem ajutoare aici, ci să facem o schimbare rapidă, astfel încât să fim cât mai eficienţi”, a adăugat el.

Preluare: Agerpres 

Distribuie știrea