Generalul-locotenent Sir Rob Magowan a declarat în fața parlamentarilor britanici că cheltuielile pentru muniții nu corespund „amenințărilor cu care ne confruntăm” și i-a cerut premierului Rishi Sunak mai mulți bani, relatează The Times.
Armata britanică nu are suficienți bani pentru a cumpăra muniția de care are nevoie pentru a face față amenințărilor cu care se confruntă, a avertizat un general de rang înalt, dezvăluindu-i lui Rishi Sunak lista de cumpărături a Ministerului Apărării.
Generalul-locotenent Sir Rob Magowan, adjunctul șefului Statului Major al Apărării, a declarat că Grant Shapps, secretarul Apărării, și șefii săi militari i-au spus premierului că au nevoie de un buget mai mare pentru a proteja mai bine Marea Britanie.
Lista includea bani pentru muniții și pentru un sistem integrat de apărare antiaeriană și antirachetă care să protejeze bunurile britanice împotriva atacurilor aeriene, atât în străinătate, cât și acasă.
Magowan le-a spus parlamentarilor din Comisia specială pentru apărare că i-a cerut lui Sunak „resurse suplimentare”.
El a declarat: „Suma pe care o cheltuim pe muniții, în acest moment, nu face față, în toate domeniile, amenințărilor cu care ne confruntăm”.
CEPA: Marea minciună pe care o răspândește FSB pentru a-și mușamaliza incompetența privind atacul terorist din Moscova
Morții și răniții din atacul terorist din 22 martie de la Crocus City Hall sunt victimele principale, dar Putin și spionii săi fug de o confruntare cu realitatea.
Shapps, care a declarat deja că el crede că bugetul apărării ar trebui să fie majorat de la 2,27% din PIB la 3% într-un nou parlament, a subliniat că există o „gamă vastă de arme” pe care ar dori să le cumpere.
Dezvăluirea de către Magowan a lacunelor din capacitățile militare ale Marii Britanii va spori și mai mult presiunea asupra lui Sunak pentru a crește bugetul apărării.
Mark Francois, un fost ministru al forțelor armate care face parte din comisie, a declarat că, dacă ar avea loc un atac cu rachete asupra Marii Britanii, „am fi practic orbi”, deoarece avioanele de avertizare timpurie au fost scoase la pensie cu mai mulți ani în urmă, iar înlocuirea lor întârzie de ani de zile.
De asemenea, Sunak se află sub presiune pentru a suspenda vânzările de arme către Israel, deoarece componentele fabricate în Marea Britanie sunt folosite în moduri care încalcă dreptul umanitar internațional, potrivit unor foști diplomați și șefi militari.
Din 2015, Marea Britanie a autorizat exporturi militare către Israel în valoare de cel puțin 474 de milioane de lire sterline, inclusiv componente pentru avioane de luptă, rachete, tancuri, arme de calibru mic și muniție.
Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, John Deverell, fost director al diplomației la Ministerul Apărării, și peste o duzină de foști ambasadori s-au declarat „profund tulburați” de evenimentele din Gaza.
Aceștia au subliniat dovezile care indică faptul că armament cu componente britanice a fost folosit în operațiuni care au provocat victime civile „evitabile” și distrugerea infrastructurii medicale.
Aceștia au spus că avionul invizibil F-35 conținea multe piese fabricate în Marea Britanie și a fost folosit pentru a devasta părți din Gaza, provocând suferințe imense.
„Peisajul din Gaza se deteriorează rapid, peste 60% din locuințe fiind deja distruse. Acest conflict devastator a dus deja la pierderea a peste 30.000 de vieți omenești, iar vărsarea de sânge trebuie să înceteze”, au declarat aceștia.
Îngrijorarea lor a fost sporită de utilizarea abuzivă a acestor arme, despre care au spus că riscă să determine complicitatea Regatului Unit la crime de război. Aceștia au adăugat că guvernul ar trebui să suspende toate licențele de transfer de arme până când vor exista dovezi clare că guvernul israelian a pus în aplicare procesele care să asigure că astfel de armament nu va mai fi folosit niciodată.
Printre semnatari se numără Sir Vincent Fean, fost ambasador în Libia și consul general la Ierusalim, Frances Guy, fost ambasador în Liban și Yemen, Lord Green of Deddington, fost ambasador în Arabia Saudită și Siria, și generalul-maior Charles Vyvyan, fost atașat al apărării la Washington.
Marți, biroul umanitar al ONU a cerut Israelului să revoce o interdicție aparentă privind livrările de alimente în nordul Fâșiei Gaza din partea UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, afirmând că oamenii de acolo se confruntă cu o „moarte crudă prin înfometare”.
Luni, Israelul a declarat că va înceta să mai lucreze cu UNRWA în Gaza, acuzând agenția de ajutorare de perpetuarea conflictului. Agenția a declarat că Israelul i-a spus că nu va mai aproba convoaiele sale de alimente în nordul Gaza.