Mișcări importante pe piața energiei din Europa. În timp ce unele țări au renunțat la prețurile plafonate, România încă păstrează sistemul, deși prețurile au scăzut. Premierul anunța recent că schema de plafonare ar putea fi modificată tocmai din acest motiv. Veștile sunt amestecate pe această piață a energiei.
Este mult optimism după ce Europa pare că a depășit criza generată de invadarea Ucrainei care a dus la prețuri record. Acum, piața este stabilă peste tot.
Prețurile la energie electrică în Europa, conform unui raport recent emis de Asociația Reglementatorilor din Europa (ACER) și citat de economica.net au cunoscut o scădere semnificativă în 2023 față de anul anterior, însă rămân peste nivelurile înregistrate înaintea crizei energetice.
Prețul mediu înainte de criză era undeva pe 80 de euro pe Mwh. Acum sunt mici cu până la 65%, însă încă sunt mai mari față de acel nivel de 80 de euro. Scăderile sunt în fiecare țară.
În ciuda reducerii dependenței de combustibilii fosili în producția de energie electrică, prețurile variază semnificativ între țări, cu cele mai mari prețuri înregistrate în țările cu o mai mare dependență de gaze în mixul energetic.
România a înregistrat o scădere de 61%
Se observă și România o scădere de 61%, însă și în cazul nostru peste nivelul de dinainte de criza încă. Însă, și la noi am avut zile cu 69 de euro pe Mwh, deci sub ce aveam înainte de criză.
Chiar dacă prețurile medii anuale de pe piețele pentru ziua următoare au înregistrat o scădere semnificativă și cererea de energie electrică a continuat să scadă în 2023. În ansamblu, cererea de energie electrică a scăzut în anul 2023 în statele membre ale Comunității Energetice Europene (UE, Norvegia și Elveția) cu 5,9%.
Experții spun că vor cotinua să scadă prețurile. Să sperăm că la nivelul celor din Portugalia și Spania. De peste o lună și jumătate, prețurile au fost atât de scăzute în cele două țări încât, zile la rând, energia a fost tranzacționată la niveluri medii de doar 1 euro pe MWh. Această scădere semnificativă este influențată de producțiile mari de energie regenerabilă, în special de cea fotovoltaică.
Alte piețe spot din Europa, precum Franța, încep să înregistreze, de asemenea, scăderi ale prețurilor, fiind tranzacționate cu până la 20 euro/MWh mai puțin față de nivelurile anterioare. Cu cât vom avea mai mulți prosumatori, cu atât va scădea prețul energiei electrice.