Principele Radu, Nicolae – nepotul Regelui Mihai, regaliști și localnici au participat la reînhumarea Principelui Regent Nicolae, la Curtea de Argeș

Principele Nicolae şi soţia lui, Prinţesa Ioana, au fost reînhumaţi, vineri, în pridvorul Catedralei Arhiepiscopale şi Regale de la Curtea de Argeş. Acolo a fost organizată și o ceremonie militară, pe lângă cea religioasă. Şeful Casei Regale a României a împlinit astfel dorinţa unchiului tatălui său de a se odihni acasă, la 87 de ani după ce a fost trimis în exil de Carol al II-lea.

De la Mănăstirea Curtea de Argeş spre noua catedrală, cele două sicrie au fost purtate pe umeri de militari ai Batalionului 4. Soldații au dat onorul Principelui Regent Nicolae, fost ofiţer al Marianei Regale Britanice, viceamiral şi general de divizie pentru armata de uscat şi aeronautică a Regatului României.

Majestatea Sa Margareta a realizat această reparaţie istorică.

Alteţa Sa Regală Principele Radu a reprezentat-o la ceremonia la care a participat şi Nicolae, nepotul Regelui Mihai, care poartă numele principelui regent.

Principele Nicolae a fost cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria. El a jucat un rol important în istoria României. A asigurat regenţa în timpul primei domnii a Regelui Mihai minor, între 1927-1930, când a fost şi şef al Casei Regale a României.

În 1937, Principele Nicolae a fost trimis în exil de fratele său, Regele Carol al II-lea, pentru că s-a căsătorit cu Ioana, care nu provenea din rândurile nobilimii.

Ștefan Dumitrache, istoric: A fost un pic nedrept în necazuri, având în vedere cine i le-a produs. Cineva care procedase chiar mai rău ca el.

Nicolae a mai fost lăsat să revină în România o singură dată, în 1938, la înmormântarea mamei sale, Regina Maria.

ÎPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului: Este vorba de reîntregirea post-mortem a Familiei Regale, lucru foarte bun, frumos și binecuvântat de Dumnezeu.

În 1942, Principele Nicolae a reprimit titlul de la Regele Mihai, iar Ioana pe cel de prinţesă de la Casa Princiară de Hohenzollern.

Prinţesa Ioana a murit în 1963 şi a fost înmormântată la Lausanne, în Elveţia.

Principele Nicolae s-a recăsătorit şi a trăit în Spania. La moartea sa, 15 ani mai târziu, conform dorinţei sale, a fost înmormântat alături de marea lui iubire, Ioana. De aceea, nici de data aceasta cele două sicrie nu au fost despărţite.

Localnici, tineri regalişti şi elevi au fost martori la acest moment istoric.

Nicolae Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai: De la el se trage pasiunea pentru automobile a bunicului meu. (Și faptul că-i purtați numele?) Mă încântă foarte mult.

Batalionul 33 Vănători de Munte Posada a executat focul de onoare.

Distribuie știrea