„Oppenheimer” a avut premiera în Japonia. Sentimentele oamenilor sunt  contradictorii după vizionarea filmului

Filmul „Oppenheimer”, regizat de Christopher Nolan, a avut premiera și în Japonia, singura țară care a fost afectată de un atac nuclear până în prezent. Câteva cinematografe din Tokyo au afișat avertismente la intrare pentru a informa spectatorii că filmul conține scene cu teste nucleare.

Acestea sunt imaginile de acum 79 de ani când au fost lansate bombele atomice la Hiroshima şi Nagasaki. Acum, filmul Oppenheimer, despre tatăl bombei atomice a avut premiera în singura ţară care a trecut printr-un atac nuclear. Sentimentele sunt  contradictorii în Japonia după vizionarea filmului.

„Desigur, acesta este un film remarcabil și merita Premiile Academiei Americane de Film. Dar modul în care filmul prezintă bomba atomică poate părea că o glorifică și eu fiind originar din Hiroshima, mi-a fost dificil să-l urmăresc.”

„Nu sunt sigur că este un film pe care japonezii ar trebui să îl vizioneze în mod special”.

„Filmul a meritat vizionat și am putut să rămân concentrată până la sfârșit. Dar m-am simțit extrem de incomod la anumite scene, cum ar fi procesul lui Oppenheimer din Statele Unite, spre finalul filmului.”

Inițial, Studioul Universal Pictures nu a inclus Japonia pe lista țărilor în care urma să fie difuzat filmul „Oppenheimer”, temându-se de modul în care el ar putea fi perceput. Filmul a fost ulterior preluat de un distribuitor local de filme care intenționa să-l lanseze la câteva luni după premiera internațională.

„Acest film prezintă povestea dintr-o perspectiva americană, din perspectivă celor care au creat bomba atomică. Deși Hiroshima și Nagasaki, orașele în care au fost detonate bombele atomice, sunt cu siguranța victime. Cred că inventatorul bombei, chiar dacă este și unul dintre cei responsabili, este și el o victimă a războiului.”

În vara lui 1945 au fost lansate două bombe atomice: una la Hiroshima, alta la Nagasaki. Oraşele au fost distruse şi sute de mii de oameni au murit. Atacurile au dus la capitularea Japoniei şi la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial.

Distribuie știrea