Mircea Geoană, exclusiv la TVR Info: Militarii noştri joacă un rol excepţional. Cred că rețeta de succes a României în NATO a fost foarte multă perseverență. Foarte multă muncă.

La aniversarea a 75 de ani, NATO proiectează o imagine de unitate și solidaritate de neclintit. Despre cele mai importante provocări pentru viitorul Alianței a vorbit Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO, la Tema Zilei, de pe TVR Info, într-un interviu acordat în exclusivitate Ramonei Avramescu, jurnalist senior.

Cea mai complicată situație de securitate de la Războiul Rece

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Dacă NATO, timp de 75 de ani are o reputație de alianță extrem de puternică și de robustă, cred că avem două ingrediente principale: unul este faptul că avem același set de valori. Aici, pentru prima oară, aliatul american a deplasat tratatul de la Washington, originalul, și l-am avut pentru prima dată la Bruxelles și apreciem mult. Dar a doua chestiune, în codul genetic al alianței noastre există o genă a adaptării permanente la un mediu de securitate în schimbare. Și asta am făcut-o timp de 75 de ani. Asta facem și acum. Trebuie să recunoaștem că probabil de la sfârșitul Războiului Rece avem cea mai complicată situație de securitate la nivel european, războiul Rusiei în Ucraina, în Orientul Mijlociu, în zona Asiei și Pacificului. O revoluție tehnologică, care transformă în mod radical modul în care facem și economie, dar și apărare. Schimbările climatice care produc efecte de securitate și efecte complicate la nivel global. De aceea spunem că această alianță are o aniversare atât de frumoasă și de cuprinzătoare pentru că a știut întotdeauna să se adapteze unei schimbări, indiferent dacă erau 12 sau 32 de aliați.

România, o ţară respectată în NATO

Mircea Geoană apreciază că România este o ţară respectată în NATO: „Militarii noştri joacă un rol excepţional, serviciile de informaţii joacă un rol la fel de important, diplomaţii noştri îşi fac datoria bine. România este cea mai respectată şi influentă din toate organizaţiile din care România face parte”.

Cred că rețeta de succes a României în NATO a fost foarte multă perseverență. Foarte multă muncă. Recunoscând acolo unde lucrurile nu merg bine, pentru că sunt zone în care Armata Română a fost neglijată timp de decenii, acesta e adevărul. Se încearcă acum o recuperare. Se poate ca acest șoc al războiului din Ucraina a făcut ca toată alianța să devină mult mai vigilentă. Avem un flanc estic extrem de interesant astăzi, cu Finlanda și Suedia noi membri. Zona Mării Negre e o zonă complicată. Într-un fel poate că și eu, ca român, deși n-am candidat în numele României, am candidat pe persoană fizică, faptul că ocup o poziție atât de importantă este reflectarea faptului că România are cel puțin la nivel de NATO o reputație și se bucură de respect, a continuat secretarul general adjunct al NATO.

Recalibrarea ajutotului militar pentru Ucraina

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Este evident că acest război se va prelungi și cred că, până acum, aliații care oferă cam 99 la sută din sprijinul pentru Ucraina au făcut o treabă foarte bună. Sunt foarte multe mecanisme ad hoc. Asta a fost propunerea Secretarului General și a fost primită foarte bine de aliați, credem că ar trebui să încercăm să integrăm într-o manieră mai așezată, mai predictibilă, mai orientată către termenul nu doar scurt ci și mediu și poate lung sprijinul nostru pentru Ucraina. De aceea credem că NATO e ideal plasată, fără a crea birocrații suplimentare, nu avem nevoie de asta, avem nevoie de eficiență, de celeritate, avem nevoie să răspundem cât mai repede cu putință solicitărilor ucrainienilor. Faptul că liderii noştri militari au primit însărcinare de la liderii politici să lucreze la soluţii şi planuri militare cred că reprezintă principala realizare a acestei ministeriale de la Bruxelles.

În momentul în care condițiile politice vor permite, Ucraina ar putea primi o invitație de aderare la NATO, un proces care ar putea fi de scurtă durată, este de părere Mircea Geoană: Credem că NATO este organizația care oferă predictibilitate, oferă și o repartizare a costurilor și eforturilor în manieră predictibilă, iar cum NATO are ca sarcină să pregătească interoperabilitatea forțelor ucrainene cu cele NATO să ne pregătim pentru viitoarea structură de forță a ucrainenilor și să fim siguri că Ucraina va putea să aibă o capabilitate militare de a rezista oricărei presiuni care ar putea să apară astăzi, mâne sau poimâine. Deci credem că este o evoluție foarte importantă. Sper că până la Washington, unde liderii noştri se vor întâlni, să avem forma finală şi să avem aprobarea liderilor noştri pentru a putea să mergem mai departe. Este şi un semnal politic pentru Ucraina, pentru că ei solicită o aderare cât mai grabnică la alianţa noastră. Evident, sunt și candidați pentru UE, un lucru foarte bun. Credem că acest pachet în care NATO asigură o coordonare mai amplă și mai intimă a sprijinului pentru Ucraina reprezintă și o garanție a faptului că în ziua în care condițiile politice vor fi reunite, Ucraina ar putea primi o invitație. Iar procesul de aderare va fi mult mai comprimat.

NATO – Rusia, în confruntare directă, în opinia Kremlinului. Geoană: Nu suntem parte a acestui conflict

Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO: Această propagandă rusească face parte din manualul de propagandă pe care Rusia îl practică, din păcate, de câțiva ani de zile. Și pentru a masca dificultățile pe care le au în Ucraina – sunt peste 300 de mii de militari ruși care au murit sau care sunt victimele acestui război, o cifră foarte mare – totdeauna ai nevoie de un dușman și mai mare. Și atunci, în tradiția propagandei sovietice care făcea din Occident și din NATO dușmanul principal, și acum această nouă reinventată propagandă de la Moscova face această afirmație că NATO ar fi principala problemă. NATO nu este parte a acestui conflict. Ajutăm conform dreptului internațional, coform cartei ONU, pe care și Rusia a semnat-o. Pe care toată lumea a semnat-o. Dreptul de a ajuta un stat suveran atunci când este atacat. Noi nu facem altceva decât să respectăm legea. Iar faptul că Ucraina este victima acestei agresiuni feroce din partea Federației Ruse. Ne obligă suplimentar politic, moral și din punct de vedere al legalității să-i sprijinim. Nu suntem parte a acestui conflict. Este evident, căutarea disperată a Rusiei de a inventa dușmai imaginari și de aceea noi suntem hotărâți să sprijinim Ucraina în continuare. Evident, să ne apărăm aliații și să nu intrăm în această mașinărie de propagandă.

Distribuie știrea