După recordul din 2023, autorizaţiile de export pentru arme şi echipamente militare germane au continuat să crească de la începutul acestui an, pe fondul creşterii livrărilor de arme către Ucraina, consemnează miercuri dpa.
Între 1 ianuarie şi 27 martie, guvernul german a aprobat exportul de articole militare în valoare de cel puţin 4,89 miliarde de euro (5,31 miliarde dolari), aproape la fel de mult ca în întreaga primă jumătate a lui 2023, când totalul a fost de 5,22 miliarde. Aproape trei sferturi din această sumă (72%) este destinată Ucrainei, care este susţinută de Germania în campania sa de apărare împotriva Rusiei.
Aceste informaţii au fost făcute publice de Ministerul Economiei german ca răspuns la o întrebare a deputatei Sevim Dagdelen (coaliţia Sahra Wagenknecht).
După Ucraina, cel mai important stat destinatar al exporturilor germane de armament a fost Singapore, cu 583,9 milioane de euro, urmat de India (143,3 milioane), Arabia Saudită (126,4 milioane) şi Qatar (97 milioane de euro).
În 2018, coaliţia guvernamentală CDU-CSU şi SPD aflată la putere a pus capăt majorităţii livrărilor de arme către Arabia Saudită ca urmare a implicării acesteia în războiul din Yemen şi asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi la consulatul regatului din Istanbul, aceste restricţii fiind relaxate anul trecut, după retragerea saudiţilor din ostilităţile din Yemen.
Bombele cu planare, arma cea mai eficientă a rușilor? Ce indică situația de pe front
Ucrainei îi este greu să contracareze o armă simplă, dar devastatoare a Rusiei, scrie expertul în apărare Michael Peck.
„Guvernul conduce exporturile de arme germane către noi culmi”, a remarcat după publicarea cifrelor politiciana de extremă dreapta, care se ocupă în special cu probleme de politică externă. „Livrările de arme excesive către ţări în război ca Ucraina şi dictaturi ca Arabia Saudită sunt o revelaţie morală şi politică”, a adăugat ea.
Interdicţia asupra livrărilor de arme către state în război, autoimpusă în cursul negocierilor de coaliţie dinaintea formării actualului guvern SPD-Verzi-FDP (liberal-democraţi), a fost revocată de cancelarul Olaf Scholz după invazia rusă din Ucraina, în discursul său „Zeitenwende” din 27 februarie 2022.
Rușii atacă localitățile de pe linia frontului. Premierul ucrainean a declarat că 26% din suprafața ţării este minată
Încă o noapte de coșmar pentru ucrainenii care nu au plecat din satele de pe linia frontului. Rușii au bombardat noaptea trecută cu drone și rachete regiunile Doneţk și Sumîi. Acolo unde nu mai cad bombele alt pericol îi pândește pe civili. Terenul minat. Premierul ucrainean a declarat că 26 la sută din suprafața ţării este minată.
În primul an de război, au fost autorizate livrări de arme către Ucraina în valoare de 2,24 miliarde de euro, inclusiv sisteme de apărare aeriană şi artilerie grea, în 2023 fiind adăugate şi tancurile Leopard 2 şi autorizaţiile de export către Ucraina crescând la valoare de 4,4 miliarde de euro.
Anul acesta, după trei luni, volumul exporturilor a ajuns la aproape 3,54 miliarde de dolari, mai notează dpa.