Un medicament ce poate vindeca și chiar salva viața pacienților cu hepatită B și Delta nu poate fi prescris fără aprobarea ministerului de Finanţe. E un tratament inovativ și costul total va fi suportat de stat. Zeci de alte substanțe inovative, aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului așteaptă răspunsul final de la ministerul de Finanțe, de câteva luni bune.
Dănuț Cojocaru a fost diagnosticat cu hepatită B şi D, anul trecut. Pentru că boala avansează foarte repede are nevoie urgentă de un medicament inovativ, aprobat de Agenția Medicamentului, dar nu și de ministerul Sănătății.
DĂNUŢ COJOCARU – pacient cu hepatită D: Acest tratament este singurul care mă poate ajuta. El costă în prezent undeva la 7.600 de euro lunar, din România nu se poate procura, am încercat din alte țări, problema a intervenit acolo că trebuie să fii asigurat de minim 8 luni, să luăm exemplul Italiei.
ADRIAN MARINESCU – medic infecţionist, director medical al Institutului Matei Balş: Rezolvă o situație complicată pentru pacienţii cu virus Delta. De multă vreme pentru ei nu exista o soluție terapeutică reală. Legat de costuri, chiar nu contează, și nu vorbim de niște costuri în momentul în care vorbim de o evoluție pentru un pacient.
Şi preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice susține că acest medicament înseamnă o şansă uriașă la viaţă pentru bolnavi. Interferonul, prescris de ani de azi, are efect în 4 din 10 cazuri.
MARINELA DEBU – preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice: În alte țări trebuie să fii asigurat, în multe țări cer să arate că sunt rezidenți sau că plătesc asigurările la sistemul de sănătate acolo, nu e atât de ușor accesul. Avem pacienți care s-au mutat în Irlanda, în Italia, în Austria, în Germania, ca să aibă acces la tratament.
Medicamentele inovative ajung însă mai greu la noi în țară după ce Agentia Europeană dă unda verde.
RĂZVAN PRISADA – președintele ANDMDR: E un drum mai lung, care înseamnă adoptarea unei modificări a HG 720, care permite ca acel medicament să fie inclus în listele de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări de sănătate.
ALEXANDRU RAFILA – ministrul Sănătății: Lista de medicamente inovative este trimisă de ministerul Sănătății la ministerul de Finanțe și, cu siguranță, în momentul în care va exista disponibilitatea financiară care să finanțeze, nu numai să aprobe lista, ministerul Finanțelor va aviza acest document.
DĂNUŢ COJOCARU – pacient cu hepatită D: Blocajul am înțeles că e la ministerul de finanțe, răspunsul a fost că momentan nu se justifică banii. A fost foarte ciudat.
Dănuţ Cojocaru a cerut lămuriri de la ministerul Sănătăţii care i-a răspuns că nu poate aprecia când va putea fi eliberat acest medicament cu o compensare de 100%.