Agențiile de informații americane au stabilit că, cel mai probabil, Putin nu a ordonat direct uciderea lui Aleksei Navalnîi în februarie, transmite The Wall Street Journal. Dezvăluirea, care nu îl absolvă pe liderul rus de responsabilitatea finală, ci doar stabilește că nu ar fi existat un ordin în acest sens acum două luni, adâncește misterul în jurul morții disidentului rus în gulagul arctic, notează jurnaliștii americani.
„Evaluarea nu contestă vinovăția lui Putin pentru moartea lui Navalnîi, ci mai degrabă consideră că probabil nu a ordonat acest lucru în acel moment”, scrie The Wall Street Journal.
Constatarea este larg acceptată în sânul comunității de informații și împărtășită de mai multe agenții, inclusiv de CIA, de Biroul Directorului de Informații Naționale și de unitatea de informații a Departamentului de Stat.
La scurt timp după moartea lui Navalnîi, și șeful Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina, Kyrylo Budanov, a declarat, surprinzător la acel moment, că opozantul rus a murit din cauze naturale, mai exact din cauza unui cheag de sânge.
„S-ar putea să vă dezamăgesc, dar știm că a murit din cauza unui cheag de sânge. Este mai mult sau mai puțin confirmat. Acest lucru nu este luat de pe internet, ci, din păcate, o [moarte] naturală”, a subliniat el pe 25 februarie, la 9 zile de moartea lui Navalnîi.
Aliații lui Aleksei Navalnîi au afirmat că Vladimir Putin a cerut ca liderul opoziției să fie ucis în închisoare pentru a sabota astfel un schimb de deținuți în urma căruia Navalnîi ar fi fost dat pentru un asasin condamnat, încarcerat în Germania.
Maria Pevchikh, apropiată a opozantului rus decedat, a declarat într-o înregistrare video că Navalnîi și doi cetățeni americani ar fi urmat să fie schimbați cu Vadim Krasikov, un asasin plătit al serviciului de securitate rus FSB, care ispășește o condamnare pe viață în Germania pentru uciderea, la Berlin, a unui separatist cecen.
Germanii nu l-ar fi predat pe Krasikov decât în schimbul lui Navalnîi.
Oligarhul Roman Abramovici a mers la Moscova pentru a intermedia un schimb de deținuți care îl includea pe Navalnîi
Un schimb de deținuți din mai multe țări în cadrul căruia ar fi trebuit eliberat și Alexei Navalnîi era în negocieri și progresa atunci când opozantul rus a murit în colonia penitenciară „Lupul Polar”, au declarat mai multe surse pentru CNN. În negocieri era implicat direct oligarhul rus Roman Abramovici. Acesta s-ar fi întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin cu câteva ore înainte ca autoritățile penitenciare să anunțe că Navalnîi a murit.
„Navalnîi ar fi trebuit să fie liber în următoarele zile, deoarece aveam asigurată o decizie de schimb”, a declarat Pevchikh. „Am primit confirmarea că negocierile se aflau în faza finală în seara zilei de 15 februarie”.
Navalnîi a fost declarat mort pe 16 februarie.
Cazul jurnalistului Gershkovich: Kremlinul confirmă că sunt discuţii privind un schimb de deţinuţi între SUA și Rusia
Kremlinul a anunţat joi că sunt în desfăşurare discuţii în vederea unui eventual schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova în care să fie implicat şi jurnalistul american Evan Gershkovich, acuzat de spionaj şi încarcerat în Rusia de aproximativ un an, informează AFP şi Reuters.