Raport Salvați Copiii România: Puțin peste 20% dintre copiii romi urmează studii liceale

Noul raport al organizației Salvați Copiii România scoate la iveală cifre îngrijorătoare și decalaje semnificative între copiii romi și cei din populația majoritară.

Conform datelor, doar puțin peste 20% dintre copiii romi urmează studii liceale, în timp ce procentul pentru populația majoritară este de 80%. De 4 ori mai puțin!

Este vorba despre o discrepanță majoră în accesul la educație, care poate avea repercusiuni pe termen lung asupra integrării sociale și a oportunităților economice pentru această comunitate vulnerabilă.

Ratele mari de sărăcie și condițiile precare de locuire sunt factori cheie care contribuie la abandonul școlar timpuriu în rândul tinerilor romi. Discriminarea și rasismul instituțional continuă, de asemenea, să fie bariere semnificative în calea educației.

Două treimi dintre etnicii romi fie nu au absolvit nicio clasă, fie au absolvit doar studiile gimnaziale. Este vorba despre o pondere de 5 ori mai mare decât cea a populației majoritare, conform unui studiu IRES.

Un studiu realizat de European Agency for Fundamental Rights în 10 state membre ale Uniunii ne arată că, în 2021, patru din cinci romi, inclusiv copiii acestora, locuiau încă în gospodării expuse riscului de sărăcie și în condiții de deprivare materială extremă.

Un alt sondaj realizat tot de ei, publicat în 2022, susține că o mare parte dintre romi trăiesc în locuințe inacceptabile, segreagate și lipsite de cele mai elementare facilități… cum ar fi apa de la robinet.

Salvați Copiii România a luat măsuri proactive și a accelerate programul de incluziune educațională pentru a combate aceste diferențe.

În colaborare cu Asociația pentru Promovarea drepturilor Femeilor Rome și cu autoritățile locale din Bahna, organizația a pus în aplicare un proiect complex care vizează integrarea socio-educațională a copiilor romi. Proiectul lor a adus îmbunătățiri palpabile.

De exemplu, în localitățile vizate de proiect, numărul de copii care participă la programe educaționale a crescut, iar mai mulți adulți au fost integrați în piața formală a muncii.

Distribuie știrea