
Israelul susține că un document care propunea „înființarea unei ramuri de securitate în străinătate” a fost descoperit la domiciliul șefului de cabinet al liderului Hamas din Gaza, scrie The Times.
Hamas plănuia să înființeze o bază secretă în Turcia și alte celule teroriste în alte părți pentru a coordona atacuri împotriva țintelor israeliene din țările vecine, inclusiv membre NATO, potrivit unor dosare capturate de armata israeliană în Gaza și consultate de The Times.
Documentul tipărit intitulat „Fondarea unei baze în Turcia” a fost descoperit în casa lui Hamza Abu Shanab, șeful de cabinet al lui Yahya Sinwar, liderul Hamas în Gaza, susțin israelienii. Documentul descrie eforturile Israelului de reprimare a Fâșiei Gaza în ultimul deceniu, care au pus Hamas în defensivă, notează The Times.
Ca urmare, potrivit autorului anonim al planului, „nu există altă opțiune decât să acționăm cu un efort major pentru a stabili centre militare care vor fi baza pentru operațiuni speciale ce pot consolida forțele de rezistență din punct de vedere militar, diplomatic și moral. Prin urmare, sugerăm înființarea unei ramuri de securitate în străinătate care va fi capabilă să desfășoare în viitor operațiuni de informații și operațiuni militare”.
Plan pe trei ani
Documentul stabilește un plan pe trei ani cu scopul de a „înființa multe celule militare și case sigure în multe țări”, urmat de „antrenarea celulelor militare și planificarea practică a sabotajelor și asasinatelor”. Țintele de asasinat menționate sunt „ofițerii și comandanții din Mossad” – agenția de informații externe a Israelului – și „israelieni influenți”. Se menționează, de asemenea, „sabotarea navelor maritime israeliene” și „răpiri”.
Planul include detalii privind finanțarea și personalul care va fi trimis pentru a înființa baza din Turcia. Nu este clar dacă planul a fost pus în aplicare înainte ca Hamas să lanseze atacul din 7 octombrie, al cărui principal instigator este considerat Sinwar, sau dacă au fost stabilite celule în Turcia.
Atacurile din 7 octombrie, care au declanșat războiul din Gaza, au ucis aproximativ 1.200 de persoane, iar peste 200 au fost luate ostatice. Guvernul turc a susținut cu vehemență Hamas, numindu-l „grup de eliberare” și criticând Israelul, în contextul în care susține că peste 35.000 de palestinieni au murit în campania militară.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat duminică că Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, „a ajuns la un nivel care l-ar face invidios pe Hitler cu metodele sale de genocid”.
Duminică, Erdogan a declarat că peste 1.000 de membri ai Hamas sunt tratați în spitalele din Turcia și a reiterat poziția sa conform căreia Hamas este o „mișcare de rezistență”.
În cadrul unei conferințe de presă după discuțiile de la Ankara cu Kyriakos Mitsotakis, premierul grec, Erdogan a declarat că este întristat de poziția Greciei, care susține că Hamas este o organizație teroristă.
„Să fim de acord că nu suntem de acord”, a declarat Mitsotakis, înainte de-a adăuga că cei doi lideri ar putea fi de acord că violențele trebuie să înceteze și că este nevoie de o încetare a focului pe termen lung.
„A avut parte Netanyahu de vreo reacție serioasă?”
Luna trecută, Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, care trăiește în exil în străinătate, s-a întâlnit cu Erdogan la Istanbul. În ciuda acestor întâlniri și a faptului că a permis grupului palestinian să își mențină birourile în Istanbul, Erdogan a insistat că Hamas nu desfășoară operațiuni teroriste din Turcia sau în interiorul acesteia. În calitate de membru NATO, surse din serviciile de informații cred că acesta se opune cu tărie ca Turcia să devină o bază pentru militantismul Hamas, în ciuda manifestărilor sale publice de sprijin pentru liderii săi politici.
Când, în 2020, The Times a dezvăluit că Turcia a devenit o bază pentru operațiunile de război cibernetic ale Hamas, autoritățile turce au avertizat gruparea să înceteze aceste activități. Mai recent, linia de demarcație dintre aripa politică și cea militară a Hamas s-a estompat. Zaher Jabarin, care se ocupă de finanțarea Hamas în afara Gazei, este stabilit la Istanbul.
Ibrahim Kalin, șeful serviciilor de informații turcești, s-a întâlnit duminică cu liderii Hamas în Qatar pentru a discuta despre discuții privind încetarea focului și despre aducerea ajutorului umanitar în Gaza.
Erdogan le-a spus liderilor spirituali musulmani din Istanbul că Hamas a acceptat o propunere de încetare a focului din partea Qatarului și a Egiptului. El a acuzat guvernul lui Netanyahu că nu dorește ca războiul să se încheie.
„Răspunsul guvernului Netanyahu a fost să atace oamenii nevinovați din Rafah”, a spus el. „A devenit clar cine este de partea păcii și a dialogului și cine vrea ca ciocnirile să continue și să se verse mai mult sânge. A avut parte Netanyahu de vreo reacție serioasă pentru comportamentul său răsfățat? Nu. Nici Europa și nici America nu au arătat o reacție care să forțeze Israelul să înceteze focul”.
Locuitorii din Rafah au primit noi ordine de evacuare din partea armatei israeliene prin intermediul apelurilor telefonice și al mesajelor text, ceea ce a determinat și mai multe persoane să-și părăsească locuințele. Agenția ONU pentru refugiații palestinieni a declarat că aproape 360.000 de persoane au plecat până în prezent, înaintea unei invazii terestre amenințate.
Recent, Erdogan a ordonat să se pună capăt tuturor schimburilor comerciale dintre Turcia și Israel. Cu toate acestea, oficialii israelieni din domeniul comerțului au raportat că acesta a fost un ordin decorativ și că schimburile comerciale au continuat.