Inflația mare și imposibilitatea de a face economii pentru a cumpără bunurile necesare îi împing pe români spre împrumuturi bancare. Și asta chiar dacă dobânzile sunt ridicate. Valoarea creditelor de consum a crescut continuu în ultima perioadă și se apropie de 70 de miliarde de lei.
Volumul total al creditelor de consum a crescut cu aproape 8% numai în luna martie, în comparație cu perioada similară a anului trecut. E cel mai mare ritm de creștere din ultimele luni, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale.
Tot mai mulți români s-au împrumutat la bănci, în ultima vreme, pentru diverse nevoi personale. Valoarea creditelor de consum a depășit 67,5 de miliarde de lei și a ajuns să reprezinte aproape 40% din totalul împrumuturilor. Sunt mai multe motive.
Cererea pentru creditele de consum a început să crească mai puternic încă din vara trecută, chiar dacă dobânzile au fost ridicate, potrivit guvernatorului Băncii Naționale.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României: Deci populația s-a împrumutat pentru că a constatat și a judecat corect că dobânzile înalte sunt sub rata inflației. Și deci creditul este relativ avantajos, este ieftin. Dacă această judecată a populației va continua pe măsură ce inflația scade, într-adevăr începe să apară momentul în care trebuie să coboram dobânzile.
Dobânzile fixe la creditele de consum au mai scăzut, în ultima perioadă. De exemplu, în cazul unui împrumut în valoare de 20.000 de lei, pe 5 ani, încep de la 6,5% și pot depăși 20%, în funcție de banca și de condiții, potrivit datelor din piață. Chiar și așa analiștii ne recomandă să ne facem bine calculele și să luăm un împrumut doar dacă e cu adevărat necesar.
Irina Chițu, analist financiar, director FinZoom.ro: Întodeauna un credit este bun atunci când te ajută să-ți creșți veniturile sau să-ți reduci cheltuielile. Nu pentru distracție. Dacă într-adevăr chiar trebuie să apelezi să zicem pentru electrocasnice sau lucuri pe termen lung poți să iei un astfel de card în rate fără dobândă, dar să știi să-l folosești inteligent și să-ti plătești la timp ratele pentru a nu intra în acea spirală a dobânzilor penalizatoare.
Economiștii ne avertizează să nu ne supraîndatorăm și să luăm în calcul orice scenariu înainte de a lua un credit de consum, inclusiv în ceea ce privește veniturile viitoare.