
Senatul a adoptat marţi, un proiect iniţiat de deputata USR Diana Buzoianu care adaugă şi calitatea aerului ca factor la care se pot raporta procurorii pentru a stabili existenţa unui prejudiciu pentru infracţiunile precum arderile ilegale de deşeuri.
Potrivit proiectului de act normativ, deşi OUG 92/2021 ar trebui să reglementeze în mod complet toate aspectele care determină sau nu incidenţa unei infracţiuni de gestionare a deşeurilor, poluarea aerului a fost exclusă dintre criteriile care pot fi luate în seamă pentru a calcula prejudiciul acestor infracţiuni.
Iniţiatorul precizează că, deşi infracţiuni precum arderile ilegale de deşeuri provoacă poluarea evidentă a aerului, aceasta nu putea fi demonstrată, în contextul în care OUG 92/2021 făcea explicit referire doar la sol, subsol şi apă, fără a menţiona şi poluarea aerului.
Deputata USR Diana Buzoianu, vicepreşedintă a Comisiei pentru mediu din Camera Deputaţilor, a sesizat că, în contextul numărului extrem de mare de infracţiuni de mediu săvârşite pe teritoriul României, de multe ori făptuitorii nu puteau fi traşi la răspundere din cauză că norma incriminatorie nu era redactată corespunzător, în termeni clari.
„Într-o ţară în care murim cu ani de zile mai repede din cauza poluării aerului, pentru că unii ard gunoaie la marginea oraşelor noastre, procurorii au trimis în instanţă doar 3 dosare pe infracţiunea de arderi ilegale de deşeuri, în ultimii ani. Mii de plângeri, dar doar 3 dosare. E clar ca legea trebuie modificata astfel încât infractorii să plătească. Acest proiect de lege reprezintă starea de normalitate: cei care astăzi fac bani otrăvindu-ne pe noi, să fie sancţionaţi, să fie luată în considerare calitatea aerului atunci când vorbim de infracţiuni precum arderile ilegale”, a declarat Buzoianu.
Propunerea legislativă pentru modificarea literei c) a alineatului (1 indice 2) al articolului 66 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2021 privind depozitarea deşeurilor a fost transmisă Camerei Deputaţilor pentru dezbateri şi vot final.