Mașinile furate, cele care nu au verificările tehnice la zi şi chiar fugarii vor fi identificaţi mai rapid de către poliţişti cu ajutorul unui sistem electronic de recunoaștere a plăcuţelor de înmatriculare ale maşinilor, pentru care a fost lansat anunțul de licitație. Pentru început vor fi cumpărate o mie de aparate care vor fi montate pe mașinile de poliție. Astfel de instrumente sunt folosite de ani buni în alte state ale Europei, în America de Nord şi în Asia.
În urmă cu o lună, un deținut periculos, condamnat pentru crimă, a evadat în timpul unui consult medical în București. A găsit repede un șofer care l-a luat în mașină, fără să-și dea seama de pericol. Timp de 14 ore polițiștii l-au căutat în toată țara. A fost prins după o sesizare, tocmai în Bihor. Ajunsese acolo dus de mai mulți șoferi de bună-credință, care l-au luat la ocazie.
Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: Dacă, de exemplu, avem un evadat și avem informația rapidă de folosire a unui autovehicul înmatriculat și știm că un fugar s-a urcat în vehicul, e simplu – introducem numărul în aplicație și el trebuie să fie depistat mult mai repede, recunoașterea numerelor de interes pentru structurile de poliție fiind făcută automat și nu mai e necesară în documentele scriptice.
Noul sistem va reduce mult timpul pentru descoperirea unor încălcări ale legii, de la lipsa inspecției tehnice la zi a mașinilor, până la folosirea lor pentru comiterea de infracțiuni.
Cosmin Andreica, preşedinte sindicatul Europol: Există poliții din UE care folosesc aceste instrumente încă de acum 20 de ani. Aceste camere preiau numărul de înmatriculare de pe plăcuțe și, în același timp, interoghează bazele de date cu privire la polițele de asigurare, baze de date cu privire la mașini urmărite, furate și semnalează acest lucru care se trasmite în timp real polițistului.
Reprezentanții sindicali spun că un astfel de sistem trebuie completat cu funcţii noi, care deja sunt folosite în alte ţări.
Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPPC: Am cerut sisteme de recunoaștere facială pentru identificarea mult mai rapidă a unei persoane, atât când e vorba de recunoașterea fizică, pe stradă, cât și recunoașterea de pe filmări și fotografii.
Acordul cadru prevede cumpărarea a maximum 1.000 de aparate.
Bogdan Despescu, secretar de stat MAI: Vor fi montate pe autoturisme inscripționate. Și aceste mijloace nu vor fi doar în dotarea Poliției Rutiere, în funcție de nevoile operative ele vor fi alocate structurilor care au nevoie de astfel de dispozitive.
Valoarea contractului este de aproape 71,5 milioane de lei iar ofertele sunt aşteptate până luna viitoare.