Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii le-au acordat drepturi suplimentare palestinienilor

Ţările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) le-au acordat sâmbătă drepturi suplimentare palestinienilor, adoptând la Adunarea Mondială a Sănătăţii o măsură decisă cu o zi înainte, după modelul celei luate la începutul lunii mai de Adunarea Generală a ONU, potrivit AFP.

„Este Adunarea pregătită să adopte declaraţia? Nu văd nicio obiecţie, declaraţia este adoptată”, a declarat preşedintele său, doctorul Edwin Dikoloti, în aplauzele puternice ale delegaţilor.

Statul palestinian, care are deja statut de observator pe lângă OMS, beneficiază astfel practic de aceleaşi drepturi ca şi cum ar fi membru deplin.

Odată ce măsura a fost adoptată, reprezentantul palestinian a mers la locul care îi revine, între Republica Palau şi Panama, tot sub aplauze.

Ryad Awaja, consilier pentru afaceri economice şi sociale la Misiunea Permanentă de Observare a Statului Palestina, a fost apoi felicitat de zeci de diplomaţi.

Această extindere a drepturilor palestiniene a fost aprobată vineri în comisie, cu 101 voturi la cinci.

La Adunarea de la Geneva, palestinienii şi susţinătorii lor au renunţat la cererea de aderare deplină. Mai multe surse diplomatice şi-au exprimat temerile că un vot în favoarea acestui statut ar putea declanşa o suspendare automată a finanţării americane a organizaţiei.

Pe lângă dreptul de a face parte dintre statele membre, reprezentanţii palestinieni vor putea acum să prezinte propuneri şi amendamente şi să fie aleşi în biroul plenului şi în comisiile principale de la Adunarea Mondială a Sănătăţii.

Cu toate acestea, „Palestina, ca stat observator, nu are dreptul de a vota în Adunarea Sănătăţii sau de a-şi prezenta candidatura organelor OMS”, se afirmă în text.

La 10 mai, Adunarea Generală a ONU acordase, cu o majoritate covârşitoare, unele drepturi suplimentare palestinienilor, în absenţa unei aderări reale blocate de Statele Unite în Consiliul de Securitate.

Decizia Adunării Mondiale a Sănătăţii vine în a opta lună a războiului dintre Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

Conflictul a fost declanşat de atacul fără precedent al Hamas de la 7 octombrie asupra teritoriului israelian.

Aceasta a dus la moartea a peste 1.189 de persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători efectuate de AFP pe baza celor mai recente date oficiale disponibile.

Ca represalii, Israelul a lansat o ofensivă care a ucis până acum 36.379 de persoane în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii al administraţiei Hamas.

sursa Agerpres

Distribuie știrea