Sunt venituri ce nu trebuie declarate. În schimb, pentru alte sume pe care ANAF le consideră că provin din surse ce nu pot fi identificate, contribuabilii vor fi buni de plată. Și vor achita un impozit majorat, de 70%. Noile reguli se vor aplica de luna viitoare.
După modificările făcute de Guvern la Codul Fiscal, de la începutul lunii viitoare, impozitul pentru veniturile din surse neidentificate va crește la 70%. Este vorba despre bani a căror proveniență nu poate fi justificată cu acte. Fiscul va face o analiză de risc a contribuabililor. În cazul în care achizițiile și cheltuielile făcute sunt mult mai mari decât veniturile declarate oficial, va face verificări. Dacă sursa anumitor sume nu poate fi demonstrată, inspectorul va aplica impozit de 70%. Măsura intră în vigoare de la 1 iulie.
Nu același lucru se va întâmpla cu banii din darul de nuntă sau botez. Aceștia nu trebuie declarați și, prin urmare, nu se impozitează, a precizat ANAF. Iar opinia publică a răsuflat ușurată.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Ar fi o soluție din cele mai proaste pe care le-ar putea promova Ministerul Finanțelor. Să ne concentrăm eforturile încât să aducem mai mulți bani la buget din activitățile de îmbunătățire a colectării taxelor mai serioase.
Analiștii economici consideră că există riscul ca persoanele care vor să fraudeze statul să treacă în categoria câștigurilor de la nunți sau botezuri și sume obținute ilegal.
ADRIAN NEGRESCU, analist financiar: Ce ne spune, de fapt, ANAF: că dacă sunt daruri de la nuntă sau de la botez sau de la cumetrii, nu vor fi impozitate cu 70%, dacă nu îți plătești taxele. Asta lasă loc unor speculații, e posibil ca mulți din cei care au averi nedeclarate, care au venituri nedeclarate sau vor face venituri nedeclarate să le declare ca fiind fructul unei nunți.
Gabriel Biriș, avocat specializat în dreptul financiar: Acolo pur și simplu vorbim de bani, nu e nimic penal în prevederea din Codul Fiscal cu impozitarea cu 70%, nicio sancțiune penală. Și vedeți că până la urmă trebuie un pic de coerență, că și acolo legislația este foarte strâmbă încă din 2011.
În anul 2018, ANAF a transmis mirilor solicitări prin care a încercat să afle ce sume au plătit, însă nu pentru a taxa darul, ci pentru a se asigura că persoanele sau firmele care au prestat servicii în cadrul evenimentului și-au achitat impozitele.