Cetăţenii din 21 de ţări membre ale Uniunii Europene îşi aleg duminică reprezentanţii în Parlamentul European pentru următorii cinci ani. În total vor fi aleşi 720 de europarlamentari, cu 15 mai mult decât la precedentele alegeri.
Legislaţia Uniunii Europene prevede că alegerile pentru Parlamentul European au loc o dată la cinci ani, într-un interval de patru zile, de joi până duminică, de această dată între 6 – 9 iunie, fiind chemaţi la urne în jur de 360 de milioane de europeni.
Alegerile europene se organizează conform legislaţiei naţionale a fiecărui stat membru. Votul s-a încheiat în şase ţări membre – Olanda, Irlanda, Cehia, Letonia, Malta şi Slovacia.
Alegătorii români din ţară şi străinătate îi aleg duminică pe cei 33 de reprezentanţi ai României în legislativul UE. Pe fondul diferenţelor de fus orar, votul la secţiile din străinătate organizate de MAE a început sâmbătă la ora 22:00 (ora României), când s-a deschis prima secţie de votare, organizată la Auckland, Noua Zeelandă. Urnele sunt deschise în ţară şi străinătate între orele locale 7:00 – 22:00.
Primele rezultate provizorii ale alegerilor europene la nivelul blocului sunt aşteptate duminică în jurul orei 23:15-23:30 CEST (00:15-00:30 ora României), după închiderea ultimelor urne de vot din Italia, la ora locală 23:00. Până atunci, Parlamentul va emite estimări, pe baza exit-poll-urilor.
Parlamentul European este singura instituţie europeană aleasă direct de cetăţeni.