Rutina matinală a devenit un element esențial pentru mulți lideri de succes. Tim Cook, directorul executiv al Apple, și Bob Iger, omologul său de la Disney, sunt doar 2 dintre numeroșii CEO care aleg să înceapă ziua între orele 4:00 și 5:00.
Conform unui sondaj recent, două treimi dintre directorii executivi ai marilor companii americane se trezesc până la ora 6:00, în timp ce mai puțin de un american mediu din trei face același lucru, potrivit The Economist.
Mesajul pentru cei care aspiră la măreție în carieră pare clar: dacă amâni, pierzi.
Orele liniștite ale dimineții permit ștergerea mesajelor primite și analizarea problemelor dificile, înainte ca ziua să fie inundată de e-mailuri și întâlniri, pregătindu-te pentru ziua ce urmează.
Aceste ore matinale pot fi folosite nu doar pentru muncă. Pe TikTok, un gen popular de videoclipuri arată influenceri care urmează rutine elaborate de dimineață, cum ar fi băi de gheață, afirmații și pregătirea cafelelor nootrope.
Kris Krohn, un antrenor de afaceri, susține într-un videoclip viral că se trezește la 4 dimineața pentru a-și „alinia farmacia corpului și a dopamina mintea”. Rutina lui Krohn poate lipsi de rigoare științifică, dar cercetările sprijină meritul trezirii timpurii.
Un studiu realizat în 2012 de Renée Biss și Lynn Hasher de la Universitatea din Toronto a relevat că cei care se trezesc devreme se simt mai fericiți și mai sănătoși.
De asemenea, Andrew Conlin de la Universitatea din Oulu, Finlanda, a descoperit că bărbații care se trezesc târziu câștigă cu 4% mai puțin decât cei matinali.
Un studiu din 2022 de Jessica Dietch de la Universitatea de Stat din Oregon a descoperit că bufnițele de noapte sunt percepute ca fiind „leneși”, „nedisciplinați” și „imaturi”. Alte cercetări, cum ar fi cele ale lui Lap Ah Tse de la Universitatea Chineză din Hong Kong, arată că aceste persoane au tendința de a fi supraponderale.
Cu toate acestea, trezirea devreme nu este întotdeauna ideală. Cei care sosesc devreme la birou pot ajunge să lucreze până târziu, din cauza sarcinilor urgente care apar pe parcursul zilei. De asemenea, cei care trimit e-mailuri dimineața primesc mai multe răspunsuri, amplificând volumul de muncă.
Există și riscul de a deveni plictisitor. Persoanele matinale tind să evite socializarea după orele de muncă, preferând să plece acasă devreme. În schimb, cei care stau până târziu sunt mai sociabili și au mai mult succes în viața personală, potrivit cercetărilor lui Christoph Randler de la Universitatea de Educație din Heidelberg.
Majoritatea oamenilor sunt între păsări timpurii și bufnițe de noapte și au performanțe bune în timpul zilei. De aceea, majoritatea birourilor funcționează între orele 9 și 5, și de ce ar trebui să aibă camere de somn.