O specie invazivă de țânțar s-a instalat în 13 țări din UE, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România, iar experții leagă prezența lor de creșterea numărului de cazuri de febra Dengue în Europa.
Așadar, autoritățile sunt în alertă. Numărul cazurilor de febră dengue și al altor boli transmise de țânțari este în creștere în Europa, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Schimbările climatice favorizează răspândirea speciilor invazive de țânțari, generând astfel un mediu propice pentru aceste boli. Tânțarul-tigru, cunoscut pentru transmiterea virusurilor dengue și Zika, se răspândește spre nordul, estul și vestul Europei și are populații autonome în 13 țări din UE/SEE.
Specia s-a stabilit recent în Cipru și în alte regiuni periferice ale UE, precum arhipelagul Madeira și insulele franceze din Caraibe. ECDC subliniază că schimbările climatice vor avea un impact semnificativ asupra răspândirii bolilor transmise de țânțari în Europa.
Măsurile de control, cum ar fi utilizarea plaselor de țânțari, insecticidele și îndepărtarea apei stagnante, sunt esențiale pentru limitarea acestor boli. În 2013, în Uniunea Europeană și în țările SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), au fost raportate 130 de cazuri de febră dengue autohtone, în comparație cu 71 de cazuri în 2012.
De asemenea, numărul cazurilor importate a crescut, ajungând la 1.572 în 2022 și 4.900 în 2023, cel mai înalt nivel înregistrat de la debutul monitorizării europene în 2008.
„Europa constată deja că schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru răspândirea țânțarilor invazivi în zone care erau în trecut scutite, și totodată, infectarea unui număr tot mai mare de persoane cu maladii precum febra dengue,” a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC.
În ceea ce privește virusul West Nile, în 2023 au fost raportate 713 cazuri autohtone în 123 de regiuni din nouă țări membre ale UE, cu 67 de decese. Deși numărul de cazuri a scăzut comparativ cu cele 1.133 din 2022, numărul regiunilor afectate a atins cel mai înalt nivel din 2018.