De la abuzuri verbale la omoruri, cifrele arată că în România sunt mii de minori care au de suferit fie în familie, fie în alte medii. Informații care vă pot afecta emoțional.
Agresiunile își pun amprenta pe dezvoltarea celor mici care, spun specialiștii, pot deveni abuzatori atunci când ajung adulți. Și tot agresiunile la vârste fragede sunt motive de sinucidere în rândurile tinerilor.
La numărul 119 puteți semnala cazurile de abuz, exploatare, neglijare și orice formă de violență asupra copiilor.
Bătăi, abuzuri sexuale și chiar crime – toate sunt gesturi extreme la care apelează adulții în raport cu copiii. Cifrele arată că mii de copii din România au avut mult de suferit anul trecut, principala cauză fiind neglijarea, urmată de abuzul emoțional și fizic.
Au existat și cazuri de exploatare prin munca sau, mai grav, sexuală. Datele ministerului public arată că anul trecut 10 minori au murit ca urmare a violențelor în familie.
Specialiștii organizației Salvați Copiii spun că de cele mai multe ori minorii nu reușesc să identifice situațiile de abuz.
Mihaela Dinu, manager de proiect, Organizaţia Salvaţi Copiii: Există un fenomen în care dacă ești victimă nu poți să îți dea seama mai ales atunci când agresiunea vine de la un adult de îngrijire. Nu ți dai seama și spui că mă bate mă ceartă pentru că sunt de vină și se creează un cerc vicios din care un copil victima nu poate ieși.”
Pentru adulți nu e nici pe departe atât de dificil să-și dea seama când un copil e traumatizat. Indiciile sunt multe, spun cei de la Salvați Copiii – apar neîncrederea în sine, furia, frica și chiar diverse boli.
În timp apar și problemele școlare și se poate ajunge ușor la consum de droguri și alcool.
Amploarea fenomenului rămâne necunoscută, chiar dacă vedem că a crescut numărul de cazuri raportate de copii abuzați.
Vasile Zelca, președinte SNPPC: Tot timpul a existat această violență în familie. Acum constatăm că în urma adoptării unor mecanisme legale, iese la suprafață această violență pentru că oamenii sunt încurajați să vină către poliție pentru că știu că pot fi protejați.
Din datele ministerului public, anul trecut au fost inculpați și trimiși în judecata, peste 1.300 de agresori. Greu de spus dacă e mult sau puțin, pentru că în realitate, spun specialiștii, multe fapte de violența rămân nedepistate.
Keren Rosner, psiholog: Foarte greu victima ajunge să vorbească despre ceea ce i se întâmplă pentru că încă există acea jenă, rușine și teamă de consecințele sociale, de blamul social, de teama că agresorul ar putea să îi facă mai mult rău. Și în ultima perioadă observăm cazuri extreme în care agresorii ajung să își ucidă victimele.”
Afirmația este susținută de cifre oficiale. În 2023, zece minori au fost uciși chiar de părinți.
Vă reamintim că la numărul unic 119 puteți semnala cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copiilor.