A doua criză din industria ospitalității – lipsa de personal

Patronii fac eforturi ca turiştii să nu simtă cât de acută e criza de personal din restaurante şi hoteluri, cea mai mare din ultimii ani. În pandemie le-au plecat angajaţii şi acum redresarea pare şi mai grea. Cei care lucrau în industrie s-au reprofilat şi nu mai au curaj să revină sau acceptă oferte tentante din afara ţării.

04 Iulie 2021, 22:02 (actualizat 04 Iulie 2021, 22:07) |

În plin sezon estival, se simte mai peste tot lipsa de personal. Vin tot mai mulți turiști, și nu doar la sfârșit de săptămână, iar administratorul unui hotel din Mamaia are nevoie de angajați.

După anunțurile date, nu și-a găsit niciun doritor.

Singura soluție de moment este să angajeze tineri studenți, care pot lucra part-time.

Pe platformele de recrutare sunt peste 3.000 de joburi disponibile din acest sector, lunar.

Angajatorii din România au o concurență puternică din partea operatorilor de turism și HORECA din străinătate, care au nevoie urgent de forță de muncă și care plătesc salarii mai mari decât cele de la noi. Peste 500 de joburi noi în afara țării apar lună de lună pe platformele de recrutare.

Estimările reprezentanților din industria HORECA arata că ar fi nevoie de peste 30 de mii de angajați.

Vin unii și din piețele asiatice, dar pentru ei e nevoie de o serie de reglementări.

Marea amenințare pentru toți cei din HORECA ar veni de la un eventual val 4 al pandemiei și reînchiderea afacerilor. Mai mult de jumătate din afaceri nu vor supraviețui, spun reprezentanții organizației.

Source

Distribuie știrea