A treia doză de vaccin, pentru cei vulnerabili, cei complet imunizați de cel puțin 6 luni și care nu au fost confirmați cu COVID. În prima săptămână din octombrie e așteptată unda verde de la Agenția Europeană a Medicamentului

16 Septembrie 2021, 21:01 |

La Timişoara, la Spitalul „Victor Babeş”, trei oameni trecuţi de 70 de ani, complet vaccinaţi, au ajuns la terapie intensivă cu forme critice de COVID, în ultima lună. Aveau imunitatea slăbită nu doar de la vârstă.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara:Cel puţin două dintre ele cu patologie oncologică asociată, la care probabil dacă doza 3 era dată, aveau o şansă. Din nefericire, memorie imună la vârsta aceea, plus la patologia asociată, neoplazică, nu mai este. Credem că la aceste persoane este vitală această doză trei„.

La Iaşi, din 8 mii de pacienţi cu COVID trataţi la Spitalul “Sfânta Parascheva”, au fost şi doi complet vaccinaţi cu forme severe la ATI. Aveau şi comorbidităţi grave.

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de boli Infecțioase “Sf. Parascheva” Iași:Una dintre persoane a decedat, dar nu a decedat din cauza bolii COVID-19, ci din cauza bolilor asociate. Sunt organisme care sunt potente din punct de vedere imunologic şi produc anticorpi într-un titru protectiv, iar alte organisme, sigur, nu au această capacitate. De aceea este foarte important ca, chiar dacă suntem vaccinaţi, la primele simptome de boală să ne prezentăm la medic„.

De luna viitoare, cei mai vulnerabili vor putea primi şi o doză suplimentară de vaccin anti-COVID de tip ARN mesager, pentru mai multă protecţie în faţa variantei Delta. Persoanele aflate sub tratament pentru cancer, cele cu transplant sau cu diverse imunodeficienţe, vârstnici de peste 65 de ani, dar şi persoanele care iau tratamente care le slăbesc imunitatea vor avea şi din start în schemă o doză adiţională.

Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV:Dacă este o persoană din acele categorii de risc, cu imunosupresie, schemele propuse sunt la patru săptămâni de la cea de-a doua doză, deci, practic, zero – o lună – două luni„.

A doua recomandare se referă la celelalte persoane expuse riscului de infectare cu SARS-CoV-2, precum personalul medical. Dar şi la restul populației.

Diana Brâncuș, jurnalist senior TVR: Cei care vor să-şi întărească imunitatea obţinută prin vaccinare vor putea primi o doză de rapel la cel puțin 6 luni de la schema inițială. Cei vaccinaţi care au fost confirmaţi cu COVID nu vor primi a treia doză, fiindcă, în cazul lor, nu este necesară.

Valeriu Gheorghiță:După o schemă completă de vaccinare cu două doze, dacă mai ai și istoric de trecere prin boală, indiferent de intervalul de timp față de schema de vaccinare, nivelul anticorpilor este mult mai crescut„.

În prima săptămână din octombrie este aşteptată unda verde de la Agenţia Europeană a Medicamentului pentru doza trei.

Oficialii sunt pregătiți ca peste câteva zile să înceapă administrarea şi în România.

Source

Distribuie știrea