Acordul comercial UE-Noua Zeelandă sperie fermierii europeni. Lactatele, oile și carnea de vită sunt „mieii sacrificați” ai înțelegerii comerciale

05 Iulie 2022, 15:52 (actualizat 05 Iulie 2022, 16:22) Știrile TVR |

Lactatele, oile și carnea de vită sunt „mieii sacrificați” ai înțelegerii comerciale

„Nu putem vedea niciun câștig care ar putea veni, care poate fi cel mult rezonabil, relativ la impactul presiunii crescute a pieței UE asupra, în special, pieței lactatelor”, a declarat Alexander Anton, secretarul general al Euromilk, pentru FoodIngredientsFirst.

„Singurul rezultat pozitiv pentru consumatori ar putea fi că cei din Noua Zeelandă vor fi protejați împotriva marketingului înșelător al brânzeturilor, atunci când vine vorba de brânzeturile europene cu indicație geografică protejată – dar în acest punct anume, nu avem încă detaliile din acordul Noua Zeelandă cu UE”, subliniază el.

Acordul va crește, cel mai probabil, și mai mult balanța comercială negativă a UE în agricultură, care a ajuns la 750 de milioane de euro (784 de milioane de dolari SUA) în 2021.

Gestionarea corectă a contingentelor tarifare este esențială

Orice tonă suplimentară de carne, unt sau brânză care ajunge pe piețele UE, după atingerea cotelor tarifare limită va trebui să plătească o cotă tarifară (TRQ), care nu a fost încă dezvăluită.

„Știm că pentru sectoare cheie, cum ar fi producția de lapte, oaie și carne de vită, acest acord este dureros. Prin urmare, solicităm o gestionare și o monitorizare adecvată a contingentelor tarifare la importurile de produse agricole pentru a evita eșecul pieței”, spune Pekka Pesonen, secretar general la Copa-Cogeca.

Ceea ce ne așteptăm acum de la Comisia Europeană este să ne asigurăm că cel puțin gestionarea contingentului tarifar va fi stabilit într-un mod care să nu fie mai departe în avantajul produselor lactate din Noua Zeelandă”, reia ea o declarație a Asociației Europene a Produselor de Lactate (EDA).

Consumatorii câștigă: vor cumpăra bunuri mai ieftine

Noul acord comercial va permite ca 91% din exporturile actuale ale Noii Zeelande către UE să ajungă fără tarife.

Consumatorii din UE vor vedea produse mai ieftine pe rafturi, datorită eliminării imediate a tarifelor pentru kiwi, vin, ceapă, mere, miere de manuka, precum și majoritatea produselor din pește, fructe de mare și horticultură.

Câștigurile anuale ale eliminării taxelor se vor ridica la 37 milioane USD (23 milioane USD) doar pentru kiwi; cu economii totale ajungând la 110 milioane USD anual (68 milioane USD), potrivit guvernului Noua Zeelandă.

Între timp, exportatorii UE vor putea exporta carne de porc, vin, vin spumant, ciocolată, produse de cofetărie și biscuiți, printre alte produse, fără tarife.

Acordul va proteja, de asemenea, peste 2.000 de vinuri, băuturi spirtoase și unele produse tradiționale, adăugându-se la brânza Feta. Cum ar fi brânzeturile Asiago, Comté sau Queso Manchego deja menționate, șunca Istarski pršut, Marțipanul Lübecker sau măslinele Elia Kalamatas.

Lactatele, oaia și vita… „produse sacrificate”

Dar pactul comercial așteptat nu a fost plăcut pentru anumite grupări din industrie, din ambele părți ale lumii.

Pe de o parte, EDA numește acordul un „acord extrem de favorabil” pentru „țara insulară mică” – dar admite că produsele lactate din UE vor „plăti un preț mare”.

Copa-Cogeca avertizează că lactatele, oaiele și carnea de vită sunt „mieii sacrificați” ai tranzacției.

În plus, 38.000 de tone metrice de carne de oaie din Noua Zeelandă, 10.000 de tone metrice de carne de vită, 15.000 de tone metrice de unt și 25.000 de tone metrice de brânză vor intra pe piețele europene fără taxe vamale.

În cazul cărnii de vită, concesiile din partea UE au fost deosebit de uimitoare, permițând o creștere de opt ori a volumului care va fi livrat în Noua Zeelandă fără taxe.

De cealaltă parte a globului, Tucker consideră că rezultatele pentru sectorul lactatelor din Noua Zeelandă sunt „foarte dezamăgitoare”, reflectând „gradul de protecționism care continuă să afecteze comerțul cu produse lactate la nivel global și în special în cadrul industriei lactatelor din UE”.

Fonterra încă mai crede că înțelegerea ar fi putut fi mai ambițioasă.

„Acordul oferă câteva mici buzunare de acces pentru anumite produse în timp. Dar, în general, oportunitățile comerciale pentru produsele din Noua Zeelandă, cum ar fi untul, brânza, laptele praf și proteinele cheie sunt limitate – în raport cu dimensiunea pieței UE – de o combinație de cote permanente mici, rate tarifare în cadrul contingentului și cerințe de administrare a contingentelor, ” explică Tucker.

În cazul laptelui și al produselor lactate, EDA subliniază că cei doi parteneri comerciali sunt foarte diferiți în ceea ce privește dimensiunea.

În special, „85% din laptele Noii Zeelande (cu 25,3 milioane de tone metrice pe an și o dimensiune medie a efectivului de lapte de 450 de vaci) este procesat de o singură fabrică de lapte. Între timp, sectorul european al produselor lactate (cu 159 de milioane de tone metrice pe an și o dimensiune medie a efectivului de lapte de 21 de vaci) este mai degrabă caracterizat de fabrici de lapte regionale de dimensiuni reduse.

Considerații de etichetare

Simon Tucker, director pentru sustenabilitate globală, afaceri cu părțile interesate și comerț al companiei de produse lactate din Noua Zeelandă, Fonterra, aduce mai multă lumină asupra preocupărilor privind indicațiile geografice. El spune că, cu toate acestea, anumite mărci de brânză din națiunea insulelor vor putea folosi termenii parmezan și gruyere în etichetare, care nu vor fi protejate de clauzele privind indicațiile geografice ale UE în noul acord.

Cu toate acestea, companiile din Noua Zeelandă nu vor putea folosi termenul „feta”, de exemplu, după 2031.

Potrivit Comisiei Europene, Asiago, Comté sau Queso Manchego sunt niște brânzeturi care își vor menține protecția indicației geografice.

Considerații privind acțiunea climatică

Acordul include, de asemenea, prevederi importante privind standardele de acțiune climatică.

„Recunoaștem angajamentele pe care atât UE, cât și Noua Zeelandă le-au convenit în ceea ce privește încorporarea principiilor acordului de la Paris și sustenabilitatea în comerțul internațional”, adaugă Pesonen.

„[Acordul] conține cele mai ambițioase angajamente de sustenabilitate din orice acord comercial vreodată”, spune Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al UE și comisar pentru comerț.

Noua Zeelandă a făcut recent un anunț surprinzător, dezvăluind că țara urmează să devină prima națiune din lume care taxează fermierii pentru emisiile de metan din animale.

Source

Distribuie știrea