Acțiunile Credit Suisse au revenit pe linia de plutire după ajutorul oferit de Banca Națională a Elveției. Investitorii au dat speranțe că sistemul financiar european nu va intra în criză

Credit Suisse a fost salvată de Banca Națională a Elveției care i-a pus la dispoziție o linie de finanțare de 54 de miliarde de dolari. Acțiunile Credit Suisse, cotate la bursele americane, au revenit pe linia de plutire, după ce ieri pierduseră 30% din valoare. Principalele bănci americane au câștigat 1% la burse.

16 Martie 2023, 21:21 Știrile TVR |

Intervenția Băncii Naționale a Elveției în favoarea Credit Suisse i-a mai liniștit pe investitori și au dat speranțe că sistemul financiar european nu va intra în criză. Credit Suisse a pus la punct și o schimbare de strategie. A anunțat că își va reorienta afacerile către clienții bogați și va renunța la investițiile volatile. Un rol foarte important l-ar putea juca Autoritatea de Investiții din Qatar și grupul financiar Oyalan din Arabia Saudită.

”Europa are acum un sistem de supraveghere întărit al mediului financiar care nu a existat la începutul crizei financiare şi care le-a permis băncilor europene să aibă lichidităţi şi pachete de solvenţă mult mai mari decât înainte de criza financiară”, a spus Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei.

Emoțiile s-au temperat dar nu au luat sfârșit. Credit Suisse este printre primele cele mai importante 30 de bănci din lume. Cu 150 de sucursale în 50 de țări, Credit Suisse este banca privată pentru multe companii, persoane bogate și ultrabogate, investitori importanți. Eșecul său ar trimite unde de șoc în întreg sistemul financiar.

”Pe o piaţă, toate profeţiile se autoîmplinesc. Deci, dacă oamenii simt că o bancă este pe cale să se prăbuşească ei îşi retrag banii şi spun tuturor că această bancă se va prăbuşi. Indiferent cât de stabilă este banca, când începe povestea această încrederea este zdruncinată, neagă investiţiile şi creează o situaţie în care niciunul din ceilalţi jucători de pe piaţă nu vrea să fie alături de tine sau să facă afaceri cu tine”, a explicat Max Wolff, președinte Systematic Ventures.

Sincopele pe care le-au traversat acțiunile Credit Suisse au dus, totuși, la scăderea indicelui bancar european cu 7 procente. Preocuparea investitorilor a crescut. După 8 martie, indicele bancar a pierdut 120 de miliarde de euro.

Banca Centrală Europeană, care coordonează zona euro, a crescut ratele dobânzilor cu 50 de puncte pentru a combate inflația și a respinge solicitările unor investitori de a strânge și mai tare politicile financiare până când se opresc turbulențele în sectorul bancar. Banca Centrala Europeana a respins acuzațiile că acțiunile sale amenință stabilitatea financiară a zonei euro.

Source

Distribuie știrea