Europenii nu mai pot conta pe noi proiecte privind importul de gaz natural lichefiat din Statele Unite. Administraţia americană a îngheţat acordarea de noi autorizaţii de export GPL, din motive ce ţin de protecţia mediului. Autorizaţiile deja emise rămân însă valabile.
Odată cu moratoriul impus de administrația americană, începe o perioadă de incertitudine pentru companiile europene care sperau să cumpere gaz lichefiat american, printr-o serie de viitoare ample proiecte.
Ali Zaidi, consilier prezidenţial pentru climă, SUA: „Administraţia Biden-Harris anunţă o pauză în acordarea permiselor de export gaz natural lichefiat, GPL, către ţările cu care nu avem acord de liber schimb. Această pauză rămâne în vigoare până la actualizarea informaţiilor economice şi de mediu.”
Chiar dacă licențele de export deja existente nu vor fi afectate, este o schimbare la 180 de grade a președintelui Joe Biden.
Și el, și președinta Comisiei Europene dădeau asigurări că, de peste Ocean, vor veni cantități tot mai mari de gaz lichefiat.
Joe Biden, preşedintele SUA: „Suntem alături de Europa în reducerea dependenţei de energia din Rusia.”
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: „Acestea (importurile din SUA, n.red) vor înlocui gazul natural lichefiat pe care îl primim acum din Rusia.”
Unii experți sunt de părere că, în acest moment, moratoriul nu va afecta Europa, fiindcă importurile de gaz lichefiat american reprezintă 41% din total.
Ana Maria Jaller-Makarewicz, expert în energie, Institutul pentru Politici Energetice: „Restul de GPL importat e din alte surse. Europa importă mult, prin conducte, din Norvegia, din Algeria, Azerbaidjan. Deci sunt şi alte surse de import în Europa.”
Situația se poate complica, ținând cont că Ucraina a anunțat că, de anul viitor, nu va mai permite tranzitul gazului rusesc spre Europa pe teritoriul său.
Scenariile vehiculate de experți sunt fie importul prin TurkStream, fie o companie europeană care să preia gazul direct de la granița Ucraina-Rusia.