Admiși la liceu cu 1,2,3, și 4. Cel mai mare număr de elevi cu medii sub 5 din ultimii 4 ani

Euforia repartizării pe locurile din licee nu a fost aceeași pentru toți elevii. Dacă cei cu medii mari s-au bucurat încă de ieri de locul obținut la unități școlare de top, există însă în țară și licee unde mediile de intrare au fost extrem de scăzute. Statisticile Ministerului Educației arată că anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr de elevi cu medii sub 5 admiși la liceu din ultimii 4 ani, în creștere cu o treime față de 2023.

În județul Constanța, au fost licee la care media de admitere a fost cu mult sub nota 5. Mai precis, mediile au variat de la 4,95 la Liceul Tehnologic Pontica, specializarea Resurse naturale și Protecția mediului, până la 3,07 la Liceul Regele Carol I din Ostrov.

Mihai Sorin, inspector general IȘJ Constanţa: Avem din cele 127 de specializări din Constanța numai 12 la care s-a intrat cu medii de admitere sub 5, ultima fiind 3,07.

Și în județul Hunedoara, în urma repartizării computerizate, chiar și la liceele cele mai bune din județ au ajuns elevi care abia au obținut media 5 la Evaluarea Națională.

Citește și: Elevi rămași pe dinafară după repartizarea la licee. Un candidat din București, cu media 8.92, a rămas în afara listelor

La Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva Petroșani, 10 din cele 50 de locuri la specializarea Mate-Info au fost repartizate unor absolvenți cu medii sub 5.

Iar la Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani, cea mai mică medie de admitere este 5,25, la profilul Matematică-Informatică.

Alexandru Lăutaru, director, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Petroşani: Din păcate, la nivelul Văii Jiului au fost note extrem de mici la Evaluarea Națională. La Științe sociale avem peste 7,40 media, dar la celelalte două 5,25.

Situații similare au fost și în Olt. La Liceul Teoretic „Petre Pandrea” Balș, specializarea Matematică-Informatică, ultima medie de admitere a fost 4,85.

Campion absolut este însă Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu” Scornicești, unde cea mai mare medie de admitere a fost 5,20, iar cea mai mică 1,10.

Anul acesta, la prima etapă de repartizare în licee au fost aproape 18 mii de elevi care au obținut medii mai mici de 5. Cifra este echivalentă cu 643 de clase a câte 26 de elevi.

Conform statisticilor Ministerului Educației, anul acesta s-a înregistrat cel mai mare număr de elevi cu medii sub 5 din ultimii 4 ani.

Citește și: Topul liceelor bucureștene preferate de elevi. Cele mai dorite sunt colegiile „I. L. Caragiale”, „Gheorghe Lazăr”, „Iulia Hașdeu” și „George Coșbuc”

Distribuie știrea