Afacerea parcagiilor ilegali, susținută de un vid legislativ. Cei amendați sunt executați silit doar pe hârtie

Într-o capitală sufocată de prea multe mașini din trafic dar și de cele parcate chiar în intersecții se fac bani frumoși din parcarea ilegală. Primarul Nicușor Dan face un succes din cele 1.400 de amenzi date persoanelor care cer bani pentru un loc lăsat pentru mașină, dar azi am verificat că afacerea merge la fel de bine. Polițiștii locali spun că nu au ce face.

19 Mai 2022, 19:29 (actualizat 19 Mai 2022, 19:44) Știrile TVR |

Amatorii de câștiguri rapide, fără riscuri, stau la pândă pe străzi cu instituții importante din Capitală. Numai în jurul Spitalului de Urgență Floreasca, pe o rază de 100 de metri, am numărat 8 persoane.

Când nu primesc cât cer de la șoferi, trec la amenințări și chiar la fapte.

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan tocmai anunțase cu o zi în urmă că, de la începutul anului și până acum, s-au dat în jur de 1.400 de amenzi celor care oferă ilegal spațiu de parcare. Efectul pare să nici nu existe, devreme ce fenomenul e la fel de extins. Și asta din cauza vidului legislativ, susțin polițiștii locali. Ei dau amenzi, dar nu sunt plătite. Mai mult, aceiași oameni revin în stradă. O singură persoană a fost amendată de peste 30 de ori. Situația ar fi alta, spun oamenii legii, dacă fapta ar fi reîncadrată.

DANIEL RĂȘICA, director, Poliția locală a Municipiului București: Acești oameni majoritatea sunt proveniți din alte zone ale țării, au forme legale, au buletine, îi identificăm. Își dă datele de identificare, știind că partea pecuniară lui nu i se aplică din cauza acestei lacune legislative în ceea ce privește executarea silită. Nu avem ce să executăm.

Sunt voci care îi critică însă și pe șoferii care încurajează fenomenul.

Din peste 365.000 de lei în amenzi aplicate parcagiilor din București doar anul acesta, autoritățile se așteaptă să recupereze cel mult 10 %.

Source