AFP: Schimbarea climei creşte riscurile pentru armata americană

11 Noiembrie 2022, 13:20 (actualizat 11 Noiembrie 2022, 13:45) Știrile TVR |

Fenomenele meteorologice extreme au provocat pagube de nouă miliarde de dolari la trei baze militare din SUA în 2018 şi 2019 / FOTO: FOTO: Shutterstock

Într-un raport de anul acesta privind eforturile Pentagonului de a se adapta la schimbări, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, arăta că ‘creşterea temperaturilor, modelele de precipitaţii care se modifică, evenimentele climatice mai frecvente, mai extreme şi mai imprevizibile din cauza schimbărilor climatice agravează riscurile de securitate existente şi creează noi provocări la care trebuie să răspundem’. El arăta că evoluţiile respective ‘accentuează solicitarea militarilor din SUA şi din întreaga lume’ şi în acelaşi timp ‘afectează nivelul de pregătire al soldaţilor şi impun costuri nesustenabile pentru Departamentul Apărării’.

Reacţiile la schimbările climatice, discutate săptămâna aceasta la conferinţa COP27 din Egipt, provoacă deja tensiuni, iar efectele fizice ale modificărilor vor crea „condiţii potenţiale de conflict la nivel naţional şi între ţări„, afirmă Morgan Higman, cercetătoare a Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

Gregory Pollock, care răspunde în cadrul Pentagonului de rezistenţa la solicitările climatice, arată că Statele Unite ‘urmăresc îndeaproape’ riscurile de conflict provocate de diminuarea resurselor. Perioadele de secetă reduc cantităţile de apă şi alimente disponibile, ceea ce va crea inegalităţi şi va împinge refugierea populaţiilor din zonele cele mai afectate, iar creşterea migraţiei ‘poate destabiliza mai multe regiuni ale lumii’, explică el. În acelaşi timp, topirea gheţarilor din zona arctică deschide ţărilor din regiune noi perspective de resurse şi influenţă, care sunt de asemenea posibile surse de instabilitate.

„Ceea ce ne îngrijorează este că astfel s-ar putea modifica securitatea din această parte a lumii. Arctica a fost întotdeauna o regiune paşnică. Dorim să rămână aşa„, adaugă Pollock.

Pentru forţele armate americane, nu e vorba doar de riscuri mai mari de conflict, ci şi de problemele create de uragane şi inundaţii, care lovesc direct bazele militare. Totodată, este nevoie de mobilizarea mai multor soldaţi care să intervină la producerea unor catastrofe naturale.

Fenomenele meteorologice extreme au provocat pagube de nouă miliarde de dolari la trei baze militare din SUA în 2018 şi 2019, iar mai multe obiective cheie din străinătate ale armatei americane „vor fi probabil afectate de factorii legaţi de schimbările climatice, cum ar fi eroziunea coastelor, inundaţiile sau frecvenţa mai mare a urganelor şi cicloanelor”, avertizează reprezentantul Pentagonului.

Raportul Departamentului Apărării prezentat de Austin recunoaşte şi nevoia de a instrui soldaţii pentru lupte în condiţii mai grele, pentru care ar putea fi nevoie de instrucţie şi echipamente diferite. Armata americană „pregăteşte forţe capabile să acţioneze în cele mai dificile condiţii meteo şi pe cele mai dificile terenuri” şi „îşi analizează şi reevaluează programele de testare şi de instrucţie, echipamentele, exerciţiile şi achiziţiile” luând în calcul schimbările climatice.

Pollock menţionează că forţele americane au fost deja mobilizate pentru tot mai multe catastrofe naturale în SUA şi în alte ţări, în special în Asia. În statele Unite, rezerviştii din Garda Naţională au deja misiunea de a lupta cu incendiile extinse care apar mai nou în toate anotimpurile, nu doar în timpul secetelor. Acest efort „ne solicită forţele şi le erodează nivelul de pregătire pentru luptă”, arată el.

Higman observă că proiectul de buget al apărării pentru 2023 prevede cheltuieli totale de trei miliarde de dolari legate de schimbările climatice, însă Pentagonul trebuie să evite „absolut” reducerea acestui angajament de către viitoarele guverne de la Washington. Ea atrage atenţia că „armata nu poate să ignore schimbările climatice”, deoarece „riscurile sunt prea grave şi prea multe”.

Source

Distribuie știrea