Agenția de evaluare financiară Moody’s consideră că băncile europene nu vor fi afectate de pierderi ale portofoliilor de bonduri

Agenţia de credit Moody’s

Majorarea dobânzilor a afectat valoarea portofoliilor de bonduri ale băncilor, iar capitalizarea lor bursieră va tinde să se alinieze valorii lor nominale.

“Pe baza nivelului lor solid de lichidităţi şi a profilelor de finanţare, a deţinerilor de numerar şi a depozitelor stabile, considerăm că marile bănci europene sunt în general bine plasate pentru evitarea necesităţii de a-şi vinde bondurile în pierdere”, apreciază analiştii Moody’s.

Agenţia atrage atenţia că o treime din deţinerile de bonduri guvernamentale ale băncilor europene au scadenţa în următorii doi ani, asigurând un flux continuu de numerar şi reducând necesitatea de a vinde active.

Colapsul băncilor americane Silicon Valley Bank şi Silvergate a rezultat “din pierderea bruscă a încrederii, care a dus la retrageri masive din depozite. Băncile mai mici, finanţate prin depozite, se pot baza pe stabilitatea deponenţilor lor, astfel încât ele pot aştepta redresarea valorilor bondurilor fără a înregistra costuri de finanţare mai ridicate”, susţine agenţia de evaluare financiară.

Source

Distribuie știrea