Alegătorii din Costineşti, chemaţi din nou duminică la urne pentru a-şi vota primarul

Alegătorii din Costineşti sunt aşteptaţi din nou duminică la urne pentru a-şi alege primarul. Biroul Electoral Central a anulat, pe 25 iunie, alegerile pentru funcţia de primar în comuna Costineşti şi a dispus repetarea scrutinului pe data de 7 iulie.

BEC a admis cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de primar, solicitare ce fusese formulată de Partidul Social Democrat – filiala Constanţa.

„Anulează alegerile pentru funcţia de primar din Circumscripţia electorală numărul 29 comuna Costineşti, judeţul Constanţa, desfăşurate în data de 9 iunie 2024. Dispune repetarea la data de 7 iulie 2024 a scrutinului pentru funcţia de primar al comunei Costineşti, judeţul Constanţa”, se arăta în hotărârea BEC.

În şedinţa din data de 28 iunie, Biroul Electoral Central a adoptat o hotărâre potrivit căreia modelul buletinului de vot utilizat la noul scrutin care va fi organizat pentru funcţia de primar la nivelul Circumscripţiei electorale nr. 29 – Costineşti, în data de 7 iulie, va fi cel folosit la alegerile din 9 iunie, cu înscrierea candidaţilor în aceeaşi ordine, urmând ca pe prima pagină exterioară să fie specificată data noului proces electoral.

La noul scrutin, se vor utiliza aceleaşi liste electorale ca la alegerile din 9 iunie, care se actualizează.

Totodată, persoanele care au dobândit dreptul de vot sau în cazul cărora interdicţia de a vota a expirat în perioada cuprinsă între 9 iunie şi data noului scrutin îşi pot exercita dreptul de vot, urmând a fi înscrise în listele electorale. Persoanele care şi-au pierdut dreptul de vot în perioada cuprinsă între 9 iunie şi data noului scrutin nu îşi pot exercita dreptul de vot, precizează BEC.

De asemenea, persoanele care şi-au stabilit domiciliul sau reşedinţa în circumscripţia electorală în care se organizează noul scrutin ulterior datei de 9 iunie nu îşi pot exercita dreptul de vot.

Institutele de sondare a opiniei publice, societăţile comerciale ori organizaţiile neguvernamentale care au fost acreditate de Biroul Electoral Central pentru alegerile din 9 iunie se consideră a fi acreditate şi pentru noul scrutin.

La Costineşti, numărarea voturilor alegătorilor la scrutinul din 9 iunie a fost repetată de şase ori, în final fiind desemnat câştigător la funcţia de primar candidatul din partea PNL, în detrimentul candidatului PSD, la o diferenţă de un singur vot.

Situaţia alegerilor de la Costineşti a fost repusă în discuţie la BEC, după ce iniţial fusese respinsă cererea de anulare a alegerilor în Circumscripţia electorală nr. 29 Costineşti, formulată de PSD – filiala Constanţa.

Într-o adresă înaintată de Biroul Electoral de Circumscripţie Costineşti către BEC au fost menţionate, pe baza documentelor justificative, mai multe nereguli, printre care faptul că două persoane, dintre care una cetăţean ucrainean, au votat fără a avea acest drept, potrivit Agerpres.

Distribuie știrea