Duminică merg la vot pentru a-și alege europarlamentarii locuitorii din majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene. Altii și-au exprimat deja votul. Care sunt așteptările și cum se va desfășura întregul proces, explică Lucian Pîrvoiu, trimis special al TVR la Bruxelles.
Toate sondajele indică o creștere a mișcărilor suveraniste eurosceptice în Parlamentul European. Deja se așteaptă ca Franța și Germania să vină la Bruxelles cu parlamentari din mișcări suveraniste. În Franța este mișcarea lui Marine Le Pen, dar și cea a lui Eric Zemmour, care amenință să devină chiar mai periculoasă ca mișcarea președintelui francez Emmanuel Macron, La République En Marche.
În Germania, Alternative für Deutschland (AfD) amenință, de asemenea, că va lua cu asalt Parlamentul European. Atunci rămâne în ce măsură popularii și socialiștii vor reuși să își păstreze primele două poziții, astfel încât să nu fie nevoie să negocieze și să colaboreze cu aceste mișcări.
De altfel, popularii europeni au dat semnale că în măsura în care va fi nevoie de o majoritate, vor colabora și cu forțe din partea dreaptă a eșichierului politic, cu condiția ca acestea să nu fie extrem de eurosceptice și să nu fie pro-Putin.
În ceea ce privește desfășurarea de forțe de la Parlamentul European, este una impresionantă. Sunt peste 1000 de jurnaliști acrreditați la acest eveniment care se desfășoară duminică, dar și în timpul nopții, pentru că evenimentul poartă numele “Noaptea alegerilor europene”.
A treia zi de vot pentru eurodeputați, cu puțină lume la urne
Slovacii au 15 locuri in Parlamentul Ruropean și, potrivit sondajelor, partidul cu șansele cele mai mari de câstig este Smer, condus de premierul Robert Fico. Smer și aliatul său Hlas au fost suspendate anul trecut din familia socialistilor europeni.
Zuzana Caputova, președinta Slovaciei: “Prezența scăzută la alegerile europene este în concordanță cu ceea ce s-ar fi putut aștepta. Se pare că, deși campania a fost în final puțin mai restrânsă din motive logice, a fost totuși prezentă. Estimăm că toate partidele și-au mobilizat alegătorii, așa că bănuiesc că prezența la vot va fi puțin mai mare decât a fost până acum”.
Letonia, prezență la urne mai scăzută ca acum cinci ani
În Letonia, votul pentru europarlamentare este marcat de absenteism. Puțin peste 8 la sută și-au exprimat opâiunea prin corespondență, cu mult sub procentul din 2019. Letonia va câștiga un loc în plus în următorul Parlament European, ajungând la 9 locuri. Dar, într-un peisaj politic extrem de fragmentat, aceste locuri ar putea fi împărțite de opt partide.
Edgars Rinkevics, președintele Letoniei: “Aceste europarlamentare sunt importante, în primul rând, pentru că în Europa e război. Viitorul Parlament European trebuie să decidă în legătură cu întărirea apărării Europei și întărirea granițelor europene”.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a intrat în cursa pentru legislativul comunitar dar ar vrea un al treilea mandat la Comisie. Partidul său, Noua Unitate, membru al popularilor europeni are toate șansele să cîștige două locuri dintre cele nouă alocate statului baltic.