Irlandezii votează astăzi pentru Parlamentul European. Și în Cehia s-au deschis secţiile de votare pentru cele două zile dedicate acestui scrutin. În Olanda, unde electoratul a fost chemat ieri la urne, exit poll-urile plasează stânga pe primul loc, urmată, la diferența de un mandat, de extrema dreapta. Restul blocului comunitar este așteptat la vot de mâine.
Bucurie mare în ambele tabere după publicarea sondajelor la ieșirea de la urne. Coaliția stângii, arată datele exit poll-ulului, conduce, fiind urmată de Partidul libertății al lui Gert Wilders. Dacă aceste cifre se confirmă duminică seară , când vor fi publicate rezultatele oficiale, atunci, extrema dreapta are un scor bun, având în vedere că acum 5 ani nu au obținut nici un mandat.
Frans Timermans: Partidele pro-europene din Olanda au mers foarte bine în aceste alegeri şi astfel trimit un mesaj clar restului Europei, acela că nu este nevoie să lucrăm cu dreapta radicală.
Geert Wilders, liderul Partidului Libertăţii: Următoarele zile sunt cruciale pentru viitorul Europei.
La fel ca și românii, irlandezii au comasat europarlamentarele cu alegerile locale ceea ce înseamnă o prezența la urne notabilă. Sondajele recente indică o creștere semnificativă a candidaților independenți care ar putea ocupă cel puțin 3 din cele 14 locuri alocate în Parlamentul European.
În Cehia, opoziția de centru conduce la limita în sondajele de opinie și prognozele indică o prezența scăzută la urne.
De mâine, începe votul în celalalte state europene. Din cei 720 de reprezentanți în Parlamentul European, Spania are alocate 61 de locuri. Iar ultimele sondaje arată că cele mai multe vor fi ocupate de populari. În ceea ce privește interesul spaniolilor pentru aceste alegeri, cea mai mare prezența s-a înregistrat în 1987 la primul scrutin, când a coincis cu alegerile municipale.
În Spania 38 de milioane de alegători sunt așteptați la urne duminică pentru a-și vota viitorii reprezentanți în Parlamentul European. Printre ei sunt și străini rezidenți aici care au optat pentru a vota listele spaniole și nu pe candidații propriilor țări. Cei mai mulți sunt români, aproape 30%, urmați de italieni.
Peste 49,5 milioane de francezi cu drept de vot, care s-au înscris pe listele electorale, sunt așteptați să-și aleagă viitorii reprezentanți în Parlamentul European, în aceeași zi cu românii. Campania, care se încheie în această seară, a fost animată, cu multe dezbateri și întâlniri cu simpatizanții. Principalele teme au fost migrația, războiul din Ucraina, sănătatea, protecția mediului, situația din Gaza.
Europa printre rânduri | Charles Michel vrea să îi tragă scaunul Ursulei
Cetățenii din statele Uniunii Europene ies la vot pentru a-și alege europarlamentarii săptămâna aceasta. Olandezii au votat deja, iar astăzi e rândul cehilor să meargă la urne. Noi, românii, votăm duminică.
Alegerile europene din Franța sunt considerate un exercițiu la mijlocul actualului mandat prezidențial care pot oferi o prospectie pentru prezidențialele din 2027. Campania electorală a plasat de la început în fruntea sondajelor Reuniunea Națională, extremă dreapta, prin candidatul Jordan Bardellea, la mare distanță de reprezentanta partidului prezidențial, Valérie Hayer. Pentru mulți, alegerile de duminică se confundă cu încă o confruntare între Marine Le Pen și Emmanuel Macron, însă cu un alt rezultat.
În Italia, Georgia Meloni contează pe un scor bun după cele două zile de vot care începe mâine. Premierul italian este singurul lider al UE care a ales să conducă o listă electorală, deoarece își propune să-și transforme sprijinul intern într-un rezultat puternic pentru partidul său Frații Italiei. Spre deosebire de alte țări, în Italia votanții își pot exprimă 3 preferințe, cu condiția că cei trei candidați votați să nu fie toți de același sex.
Interesant este că în Italia există o lege conform căreia femeile și bărbații sunt incluși pe liste electorale diferite, respectiv roz și albastre, ceea ce face că la urne să existe două cozi. Milano și Padova sunt singurele orașe care au decis să accepte cozi unisex, în semn de solidaritate cu membrii comunității LGBTQ.
Un proiectulpilot a fost introdus în Valonia, Belgia unde în centrele de votare se vor găsi buletine de vot în alfabetul Barille, pentru nevăzători.