Alertă pe Dunăre, după ce apele fluviului au crescut peste cota de inundaţie în Germania, Austria și Ungaria. Călduri extreme în Asia de sud

Sudul Germaniei, care se confruntă cu inundații istorice, încearcă să estimeze valoarea pagubelor. În emisfera estică, un val de caldură extremă topește la propriu India și Pakistanul. Climatologii spun că sunt ultimele zvâcniri ale fenomenului El Nino, aflat la final.

Ploile torențiale din sudul Germaniei au dus la o creștere alarmantă a nivelului Dunării, acesta fiind de două ori mai mare decât în mod normal în orașul Passau. Autoritățile au declarat stare de urgență și au evacuat mii de oameni din zonele inundate.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Este clar că nu ne confruntăm doar cu un eveniment izolat,
așa cum s-a întâmplat de-a lungul secolelor, ci cu o serie de catastrofe repetate, în special inundații.

Austria și Ungaria sunt, de asemenea, în alertă, pe măsură ce nivelul Dunării continuă să crească provocând inundații.

Natura se dezlănțuie și în China, care a fost lovită săptămâni la rând de inundații devastatoare, ce au provocat pierderi de vieți omenești și distrugerea a mii de case. În sudul țării râurile revărsate au înghițit clădiri, drumuri și poduri, distrugând infrastructura orașelor afectate.

Asia de Sud se confruntă în schimb cu un val de căldură extremă. Temperaturile au depășit 50°C în unele zone din Pakistan și India. Canicula a ucis zeci de persoane, mii de oameni au fost spitalizați, copiii nu mai merg la școală, iar populația se confruntă cu o lipsă acută de apă.

Amruta Nori-Sarma, expert în Sănătate și Mediu: Numărul deceselor cauzate de căldură va continua să crească.

Munni Devi, locuitor New Delhi, India: Este foarte cald! Cel puțin două cisterne ar trebui să vină aici
zilnic și să fie umplute complet, nu ca aceasta care vine pe jumătate plină. Doar cei care primesc furtunul pot primi apă… Aici este o luptă ca să bei apă.

El Nino, fenomenul meteorologic natural care s-a adăugat procesului de încălzire a climei şi a făcut din 2023 anul cel mai călduros din istoria măsurătorilor, a ajuns la final, deschizând calea spre revenirea probabilă în următoarele luni a ciclonului opus, La Nina, sinonim cu temperaturi mai scăzute la nivel global, inclusiv a Oceanului Pacific.

Distribuie știrea