Alerte de inundații pe râuri din județele Galați, Vaslui, Tulcea și Constanța. Risc crescut de deversări în estul țării

Jumătate de țară este sub cod galben de ploi torențiale și vânt puternic până mâine dimineață la ora 10. În Moldova, Dobrogea și Estul Munteniei, cantitățile de apă pot atinge și 50 de litri pe metrul pătrat. La munte se anunţă ninsori şi vânt puternic. Între timp, hidrologii mențin nivelul de alertă ridicat la cod portocaliu pentru județele Galați şi Vaslui, Tulcea și Constanța. Este, însă risc crescut de deversări ale râurilor și viituri în toată zona de est a țării.

Localnicii din județele Galați și Vaslui trăiesc un coșmar. Pericolul de inundații nu a trecut. În zonă a plouat abundent, așa că hidrologii mențin codul portocaliu, în condițiile în care cantitățile de apă pot atinge și 50 de litri/metrul pătrat. Vizate sunt și județele Tulcea și Constanța.

Ana-Maria Agiu, purtător de cuvânt la Apele Române: Riscul de inundații nu a scăzut, se menține cel puțin până mâine (n.r., marți) la ora 10.00 pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad, pe afluenții mici din județele Vaslui și Galați și pe Prut, dar și pe râul Siret. Zona Galați rămâne vulnerabilă și expusă riscului, pentru că nu s-a reușit din cauza timpului foarte scurt care a trecut să se decolmateze râurile.

Meteorologii au emis mai multe atenționări de cod galben. În Moldova, Dobrogea și estul Munteniei sunt anunțate ploi torențiale până marți dimineață. În Carpații Occidentali și Meridionali, la peste 1.700 de metri altitudine va ninge, iar vântul va atinge aproape 100 de kilometri pe oră. Un alt cod galben tot de vânt va fi în vigoare de marți până miercuri dimineață în sudul Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei.

Meda Andrei, meteorolog: Va mai ploua în estul și sud-estul țării, dar pare că aceste ploi vor fi destul de slabe. Va urma pauză de ploi până joi când revin în vestul țării și de la o zi la alta să se extindă treptat și în celelalte regiuni.

Specialiștii avertizează că episoadele de fenomene extreme vor fi tot mai dese și spun că e nevoie de măsuri atât la nivel global, cât și local.

Roxana Bojariu, climatolog: Lecția pe care episoadele de inundații ni le-au dat e că acolo au fost case mult prea aproape de râu, poate că în unele cazuri versanții nu au fost cât de cât o stavilă în calea torentilor. Sunt probleme și în marile aglomerări urbane, avem mediul artificial construit care dacă nu e bine gestionat, nu avem infrastructură dimensionată, vedeți că avem inundații urbane mult mai grave.

În următoarele două săptămâni, vremea va fi schimbătoare, iar ploile își vor face simțită prezența în aproape toată țara, arată prognoza ANM.

Distribuie știrea