Alexandru Rafila, conferință de presă la ora 15.00, în direct pe TVR INFO. Ministrul Sănătății ar putea anunța epidemie de gripă

Ministrul Sănătăţii va susține, joi, la ora 15.00, o conferință de presă, în cadrul căreia ar putea anunța declararea epidemiei de gripă în România. Alexandru Rafila a a precizat miercuri că este foarte probabil ca această săptămână să fie a treia de creştere consecutivă a cazurilor de gripă şi prin urmare să se declare “stare de epidemie de gripă”.

05 Ianuarie 2023, 11:24 (actualizat 05 Ianuarie 2023, 11:26) Știrile TVR |

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Ministrul a declarat că există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei.

EVOLUŢIA CAZURILOR DE GRIPĂ

SĂPTĂMÂNA 12.12.2022 – 18.12.2022

101.059 infecții respiratorii acute

644 cazuri de gripă clinică

Cele mai multe cazuri în: Brasov, Cluj, Sibiu, Ilfov și  Bucureşti

SĂPTĂMÂNA 19.12.2022 – 25.12.2022

40.688 infecții respiratorii acute

2.685 cazuri de gripă clinică

Cele mai multe cazuri în: Braşov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și Bucureşti

Rafila a spus că nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare.

“Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, a susţinut Rafila.

Ministrul a spus că antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecţiilor bacteriene şi nu trebuie folosite în infecţiile virale, iar prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave.

Source